U ovom tržnom centru muški i ženski toaleti dizajnirani su sa namerom da pruže korisnicima najbolji mogući ugođaj, a pritom su i maksimalno održivi.

Hongkonški studio Ida&Billy Architects osmislio je izvanredno kupatilo koje se nalazi u sklopu tržnog centra TaiKoo Hui u gradu Guangdžou. Kupatila su uređena u modernom stilu sa zidovima ofarbanim u mlečno belo i detaljima u jarkim bojama, dok suptilne LED sijalice osvetljavaju prostor.

Kako naglašava ArchDaily, za posebnu pohvalu je činjenica da su se u izradi kupatila koristili razni reciklirani materijali, dok je infrastruktura osmišljena tako da bude maksimalno ekološka. Tako su rezervoari za otpadnu vodu iz lavaboa lukavo skriveni od pogleda, dok je zeleno bilje stavljeno u prvi plan. Sakupljena i filtrirana otpadna voda koristi se za navodnjavanje biljaka koje krase ovaj prostor.

Sakupljena i filtrirana otpadna voda koristi se za navodnjavanje biljaka koje krase ovaj prostor.

Osim estetske uloge, zelenilo je ovde stavljeno zarad prirodnog prečišćavanja vazduha obzirom da u njima nema prozora.

 

Procenjeno je da bezvodni pisoar i štedljivi toaleti štede vodu za 80% i smanjuju količinu otpada za 60% dnevno.

Osvežavanje dizajna recikliranim materijalima

Toaleti tržnog centra TaiKoo Hui smešteni su u donjem nivou zgrade, a izgled prethodnog kupatila pre renoviranja nije bio ni najmanje simpatičan. Međutim, originalna forma kupatila morala je da se očuva kako ne bi morala da se menja i cela vodovodna mreža. Sada su originalni zidovi obloženi panelima od gipsa ojačani staklenim vlaknima od recikliranog materijala.

Osnove i preseci prostora:

Vizualizacije: Ida&Billy Architects

Kad ste već ovde…