Sistem primarnih i sekundarnih nosača sa damperom na zgradi 181 Freemont; foto: Arup
Građevinarstvo

Damper ceo sprat: Amortizeri štite ovu kulu od zemljotresa

Kompanija Arup je u saradnji sa Heller Manus Architects osmislio hidraulične amortizere visine celog sprata koji su instalirani na trećoj najvišoj zgradi u San Francisku.

Najinteresantnija stvar u novoj kuli u gradu sunca i strmih ulica nije penthaus koji košta 42 miliona dolara, nego nešto ne tako glamurozno ali veoma inovativno: u pitanju su hidraulični amortizeri (damperi) koji su omogućili da ova visoka zgrada s lakoćom ispuni stroge kriterijume po pitanju seizmike.

Kada je Arup uradio analizu projekta, kojeg potpisuje Heller Manus Architects, došlo se do zaključka da je čelična konstrukcija veoma teška – toliko teška koliko i prepoznatljiva konstrukcija sedišta CCTV u Pekingu sa ogromnim konzolnim prepustom. Ta težina imala je negativne implikacije na stabilnost kule u sezimičkom smislu pa su Arupovi inženjeri, vođeni inženjerom Ibbi Almuftijem, redukovali količinu čelika kako bi se kreirala laganija i samim tim fleksibilna struktura, piše Metropolis.

Hidraulični amortizeri prihvataju seizmičke sile i uravnotežuju zgradu usled zemljotresa; foto: Arup

Kada se zgrada zanjiše, primarni nosači se zbijaju i produžavaju poput opruge, dok sekundarni nosači aktiviraju dampere koji apsorbuju energiju zemljotresa.

Kako bi se prihvatile seizmičke sile, ova kula u San Francisku, dobila je hidraulične amortizere. Ove naprave, koje su visine celog sprata, izgledaju kao klipovi koji su pričvršćeni na krajevima sekundarnih nosača koji poput sendviča obuhvataju primarni dijagonalni nosač. Kada se zgrada zanjiše, primarni nosači se zbijaju i produžavaju poput opruge, dok sekundarni nosači aktiviraju dampere koji apsorbuju energiju zemljotresa. PTFE podloge na preseku nosača i podnih podloga takođe pomažu da nosači klize, a sprečavaju i njihovo izvijanje.

Ovaj sistem ugrađen je na zgradi 181 Freemont koja je postala treća najviša zgrada u San Francisku; foto: Courtesy Kevin Chu/KCJP

Najsigurnija na svetu

Ovaj inovativni sistem posebno je pogodan za trusna područja poput San Franciska koji doživljava novi bum u izgradnji viskih zgrada. „Ovo je jedna od najsigurnijih visokih zgrada na svetu“ kaže Jeffrey Heller, predsednik i osnivač studija Heller Manus.

Takođe, ova zgrada je urađena po Arupovim REDi Rating System standardima koje je Almufti sastavio zajedno sa inženjerima, akademicima, arhitektama i investitorima koji žele, kako on kaže, da grade bolje.

Damperi su visoki ceo jedan sprat; foto: Arup

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *