Građevinarstvo

Druga najviša kula u Sijetlu gradiće se bez armature

Umesto na uobičajene čelične šipke, ova inovativna zgrada će se osloniti na metalne ploče.

U toku su istraživanja oko eventualnog početka izgradnje Rainier Square Towera u Sijetlu koja se neće graditi tradicionalnim armiranim betonom već novim sistemom metalnih ploča.

Ova zgrada mešovite namene biće drugi najviši objekat u Sijetlu, a njeno modularno jezgro trebalo bi da postavi nove standarde u visokogradnji sa značajnim ubrzanjem vreme izgradnje.

Zgrada bez armature

Unakrsne metalne ploče biće postavljene na lice mesta i potom će se zaliti betonom.

Kula od 259 metara neće biti izgrađena kako je to inače tipično za ovakvu vrstu objekata. Umesto čelične konstrukcije s betonskim jezgrom armiranim šipkama, u ovom slučaju koristiće se modularni sistem kojeg čine metalne ploče koje su u sendviču s betonom. Nakon formiranja granica jezgra objekta, unakrsne metalne ploče biće postavljene na lice mesta i potom će se zaliti betonom, piše ArchPaper.

Nova kula biće povezana sa zgradom Minoru Jamasakija

Ubrzana izgradnja

Izgradnja test modela modularnog jezgra u razmeri 1:1 počela je u oktobru i prvi rezultati su ohrabrujući. Izvođač radova, Lease Crutcher Lewis, proračunao je da bi se ovom alternativnom metodom izgradnje ovaj neboder mogao sagraditi za godinu dana. Ukoliko su ove analize tačne, to je skoro devet meseci kraće nego što je potrebno da se kula ove visine izgradi na klasičan način. Skraćenjem roka izgradnje uštedelo bi se oko 2% budžeta što nije zanemarljivo na investiciju od 570 miliona dolara.

Građevinski inženjer Ron Klemencic, direktor u kompaniji Magnusson Klemencic Associates (MKA), stoji iza ovog sjajnog rešenja. On navodi da iako se zgrada od 58 spratova gradi ovako brzo, da će ona bez problema moći da nosi opterećenja vetra kao i seizmike.

Jamasakijeva zgrada pre nego što su srušeni okolni objekti. Foto: Penn State University Libraries/Flickr)

 

Stanjeno deblo

Pored ove kule, gradiće se i kubični hotel u staklu. Cilj je da se novim građevinama ne zakloni betonska zgrada Minoru Jamasakija koja je prepoznatljiva po suženoj osnovi koja izgleda kao stanjeno deblo. To je ujedno i jedini objekat koji će se zadržati na ovoj lokaciji – ostali će biti srušeni.

Ukoliko inženjeri daju zeleno svetlo za sistem modularnih metalnih ploča, izgradnja kule bi trebala da počne u avgustu, a završetak radova zakazan je za april 2020. godine

Foto: Wright Runstad & Company

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *