Građevinarstvo

Geotermalna kuća obmotana filcem

Vila Blabar u potpunosti je prekrivena crnim krovnim filcem, prirodnim izolacionim materijalom koji ovoj kući daje jedinstveni estetski pečat.

Švedski arhitektonski studio PS Arkitektur nedavno je završio izgradnju zanimljive porodične kuće nedaleko Stokholma.  Ova zanimljiva kuća greje se uz pomoć geotermalne energije, te lebdi iznad zemlje na betonskim blokovima kako bi imala što manji uticaj na okolinu.

Vila Blabar se nalazi se u mestu Nacka u Švedskoj, a ime je dobila po tamnoplavoj borovnici koja raste u obližnjim šumama. Arhitekti i klijenti su tek nakon niza poseta i zajedničkih razrada projekta odlučili da izgrade kuću koja osim minimalnog uticaja na okolinu, svoj izgled i osnovu u potpunosti usklađuje s prirodom koja nju okružuje.

geotermalna-kuca-1 geotermalna-kuca-2 geotermalna-kuca-3

Crni eksterijer vile u potpunoj je suprotnosti sa snežnobijelim enterijerom koji su prepuni prirodnog svetla. Kako piše Croenergo, sve sobe su na istoj nivou, a ormani, rasveta i prekidači skriveni su unutar zidova i tavanice kako bi se dobio što čišći izgled enterijera. Glavna spavaća soba ove energetski efikasne kuće ima spektakularan pogled na okolnu prirodu te otvara prostor za uživanje u šumi sve do zadnjeg tračka svetla.

geotermalna-kuca-4 geotermalna-kuca-5

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *