Izvođenje, Konstrukcije

U toku izgradnja najviše kule na svetu od drveta

Zgrada od 18 spratova u Vankuveru biće pravi građevinski poduhvat koji pomera granice u drvenim konstrukcijama.

Po projektu Acton Ostry Architects, u novembru 2015. godine počela je izgradnja studentskog doma Brock Commons pri Univerzitetu British Columbia u Kanadi a radovi bi trebali da budu kompletirani na leto 2017.

Objekat visine 53 metara biće najviša hibridna zgrada na svetu koja će imati dva samostojeća betonska jezgra oko kojeg će se dalje graditi drvetom.

zgrada-od-drveta-vankuver-04

Projekat po ideji Acton Ostry Architects, uradili su austijski inženjerski tim Hermann Kaufmann koji je specijalizovan za visoke drvene konstrukcije, građevinski inženjeri kompanije Fast + Epp i konsultanti iz firme GHL Consultants Ltd. Zgrada Brock Commons biće prava demonstacija hibridnog sistema drvo-beton koji je konkuretan sistemu beton-čelik.

Horizontalne sile nose betonska jezgra dok će sva vertikalna opterećenja nositi drvena konstrukcija.

Objekat čine podijum visine jednog sprata, dva betonska jezgra i 17 spratova od drveta koji se završavaju metalnim krovom sa čeličnim nosačima. Horizontalne sile nose betonska jezgra dok će sva vertikalna opterećenja nositi drvena konstrukcija. Stubovi od lameriranog drveta biće opremljeni metalnim vezama pre kojih će se sile sa stubova prenositi na lamelirane (CLT) panele koji će obezbediti stabilnost objekta u seizmičkom smislu.

 

zgrada-od-drveta-vankuver-09

Za podizanje celog sprata zgrade od drveta biće potrebno samo sedam dana.

Nakon podizanja betonskih jezgara (čiji su radovi u toku), uslediće postavljanje drvene konstrukcije i to brzinom od jednog sprata za nedelju dana. Ova brzina moguća je jer se praktično radi o prefabrikovanoj gradnji sa unapred pripremljenim drvenim elementima.

zgrada-od-drveta-vankuver-03

Kao dokaz da je podizanje ovakve konstrukcije moguć, u julu prošle godine je podignuta realna maketa od dva sprata koja je izdržala sve testove po najnovijim kanadskim propisima za visoke zgrade.

zgrada-od-drveta-vankuver-02

Kada se završi, dom Brock Commons će dobiti LEED Gold sertifikat a potom će ga useliti 400 studenata koji će uživati u zgradi od prirodnih materijala.

zgrada-od-drveta-vankuver-10

Pogledajte i ovaj studentski dom:

Studentski dom u Danskoj zbog kojeg bi rado ponovo studirali

 

Firme iz kategorije Drvene konstrukcije:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *