Nanošenje gleta na zid uz pomoć valjka. Foto: Gradnja
Izvođenje

Okačite gletericu o klin! Gletovanje valjkom drastično ubrzava rad (video)

Ne samo da se valjkom može izgletovati i do 150 kvadrata na dan, već se pritom i lakše radi. Saznajte kako i koliko to košta!

Molerski radovi zajedno sa gletovanjem znatno utiču na dužinu renoviranja jednog prostora. Međutim, postoji način da se ovi radovi ubrzaju. Gletovanje uz pomoć valjka je novi metod koji veoma skraćuje vreme potrebno za izvođenje radova. Evo kako se to izvodi!

Nakon grubog ravnanja zidova malterisanjem ili nanošenjem lepka i mrežice (kao u našem slučaju) na red dolazi fina završnica – gletovanje zidova. Nasuprot klasičnom gletovanju, gde se glet na zid nanosi špahtlom i gletericom, u ovom slučaju se on jednostavno nanosi valjkom.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Ukoliko se glet nanosi valjkom, jedan majstor može izgletovati i do 150 kvadrata na dan.

Norma za ručno nanošenje gleta iznosi oko 80 kvadrata na dan, dok ukoliko se glet nanosi valjkom jedan majstor može izgletovati i do 150 kvadrata na dan. To je skoro duplo brže! Pritom, radi se lakše.

Valjak za gletovanje izgleda kao klasičan valjak za krečenje izuzev što dlačice valjka čine tanke i relativno mekane metalne iglice koje ne mogu da otpadnu sa valjka. Kada se gletovanje radi valjkom nema prskanja, majstori brže rade, ne moraju da se saginju, a glet masa se na površinu ravnomerno nanosi. Bitno je naglasiti da se ovim alatom mogu gletovati i zidovi i plafoni.

Priprema površine za gletovanje

Pre početka gletovanja, potrebno je da se površina dobro pregleda i da se sastružu veće neravnine na zidu. Ukoliko je zid pre gletovanja obrađen lepkom i mrežicom, onda nije potrebno da se nanosi prajmer pre gletovanja. Ipak, ukoliko su zidovi bili prethodno okrečeni, neophodno je nanošenje prajmera koji će pomoći boljem vezivanju gleta i stare podloge. Podloga se nanosi valjkom, a preporuka je Isomat Uni primer.

Ukoliko je potrebno, na spoljašnje uglove postavljaju se metalne ugaone lajsne koje se vežu na zid fugen filerom.

Priprema mase za gletovanje

Mi smo koristili Isomat masu za gletovanje Stuccocret Bio. Potrošnja ove mase je oko 1,3–1,5 m² u zavisnosti od stanja zida. Ako se glet nanosi na mašinski malter, potrošnja će biti veća, i do 2 kg/m². Ukoliko pak se glet nanosi na glatku površinu, na primer, gipsani zid – potrošnja će biti manja.

Glet masa se prodaje u džakovima težine 20 kg što je dovoljno za površinu od oko 10–15 m².

Isomat masa za gletovanje Stuccocret Bio; Foto: Gradnja

Gustina gleta treba da je ređa kad se on nanosi valjkom nego kada se nanosi špahtlom.

Glet se muti ručnim mikserom do gustine pavlake. Bitno je naglasiti da je gustina gleta ređa kad se nanosi valjkom nego kada se nanosi špahtlom. Na površinu zida smo je mi nanosili valjkom u potezima kao prilikom krečenja zidova.

Kada se nanese na celu površinu, koristi se ravna gleterica (u molerskom žargonu „leptir“) da bi se površina izravnala. Što veću površinu zahvata leptir to će se bolje izravnati, te majstori često koriste leptir gletericu dužine i do 60 cm.

Kada se površina izravna, potrebno je od 12 do 24 sata da se masa na zidu osuši. Ovo je vremenski rok u idealnim uslovima. Ukoliko je pak temperatura niska ili vlaga velika, onda se glet suši i do 3 dana.

Drugi sloj se nanosi istim principom kao i u prvom sloju, a kada se osuši kreće se sa šmirglanjem. Šmirglanje se vrši sa mašinski uz pomoć alata zvanog žirafa, dok se ćoškovi rade ručno.

Nakon ovoga zid je spreman za krečenje… valjkom naravno.

Ravnanje gleta sa gletericom; Foto: Gradnja

Cena gletovanja

Cena Stuccocreta-bio gleta je oko 0,25 evra/kg. Ukoliko je potrošnja oko 1,5 kg/m² znači da nam za kvadratni metar zida potrebno oko 0,37 evra. Cena prajmera Uni-primer je oko 2 evra/kg a potrošnja je oko 150 g/m². Valjak za gletovanje košta oko 1.500 dinara (oko 13 evra).

Materijal za gletovanje sa zaštitom poda je oko 1 evra. Ruke majstora su oko 5 evra što znači da je cena gletovanja oko 6 evra sa uračunatim materijalom i zaštitom poda. Ako je potrebno gletovanje zida u tri sloja onda je cena veća.

Šmirglanje gleta; Foto: Gradnja

Srećan rad!

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *