Građevinarstvo

Potpuno automatizovana garaža smanjuje zagađenje vazduha u Turskoj

Za svega tri minuta ova robotizovana zgrada može da parkira četiri automobila.

U najpromentnijem delu Izmira gde se susreću tri bulevara, podignuta je garaža koja je potpuno automatizovana. Projekat ove ekološki naklonjene zgrade potpisuje biro BRN Architects i ona zapravo izgleda kao poslovna zgrada. Međutim, u njenoj utrobi može da se smesti 280 automobila koji se sami parkiraju.

automatizovana-garaza-05

Kako bi se uštedelo na emisiji ugljen-dioksida, u blizini centra Izmira u Turskoj podignuta je ova garaža koja stimuliše vozače da, umesto kolima, u grad krenu peške. Automatizovana sistem može da pokupi četiri vozila u isto vreme i odvede ih na parking mesto u roku od samo tri minuta!

automatizovana-garaza-08

Zgrada na 11 nivoa je u potpunosti napravljena od čelika. Sem prizemlja, nijedan ostali nivo nije dostupan za javnost. Na korisniku je samo da ostavi kola na označeno mesto i da napusti vozilo. Parkiranje rade roboti.

automatizovana-garaza-02

Jedino prizemlje ove zgrade zahteva klima-uređaje i rasvetu tako da je potrošnja struje maksimalno optimizovana. Reflektujući fasadni paneli zaslužni su za to da kada dobije vozilo nazad ono bude prijatno ohlađeno.

automatizovana-garaza-04

Pored toga što se vozila neće kretati centrom grada, smanjena je redukcija CO2 i time što nema nepotrebne vožnje po garaži u potrazi za parking mestom. Ušteđeno vreme, ušteđenja emisija CO2!

automatizovana-garaza-06 automatizovana-garaza-07 automatizovana-garaza-09 automatizovana-garaza-10 automatizovana-garaza-03

Pogledajte i kako može da izgleda podzemna garaža.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *