Aktuelno, Izvođenje

Način održavanja drvenih podloga u eksterijeru

Drvene obloge u eksterijeru reaguju na atmosferske uticaje kao što su sunce, voda, sol i  prljavština. Kako bi sačuvali lep izgled vaše drvene podloge neophodna su redovna godišnja održavanja.

U zavisnosti od vrste atmosferskih uticaja, svaka drvena obloga se širi ili skuplja. To je normalan procesu primanja i otpuštanja vlage unutar drveta.

Drvene obloge će kroz četiri godišnja doba prelaziti iz dve osnovne faze – visoke i niske vlage. Leti će doći do povećanja razmaka između letvica dok zimi će njihov međusobni razmak biti najmanji.

Takođe, vremenom su moguća minimalna savijanja ili izdizanja dasaka kao i diskolorizacija drveta.

Dobar način održavanja drvene podloge je četkanjem tvrdom plastičnom četkom ili pranje vodom pod pritiskom. Preporučuje se korištenje sredstava kao što su „Exterior Cleaner“ ili  „Deep Cleaner“. Treba paziti da smjer pranja bude usmjeren niz dasku radi prirodnog položaja niti unutar podloge. Ovakvim čišćenjem se delimično vraća prirodan izgled drvetu.

Za trajnost spoljne drvene podloge najbolje je nanošenje zaštitnog sloja ulja.  Preporučuje se drvenu površinu premazati uljem jednom do dva puta godišnje, zavisno od izloženosti vremenskim uslovima i istrošenosti. Koristite ulje „exclusive oil“ sa pigmentom radi povećane postojanosti boje. Ovo ulje je isključivo namenjeno za spoljnje drvene podloge a u Srbiji se može nabaviti kod ekskluzivnog distributera Galeković proizvoda.

Na slikama vam prikazujemo izgled ugrađenog Galeković decking sistema na terasi stana u potkrovlju.

Dizajn ovog eksterijera i enterijera stana izvela je arhitekta Sonja Brstina. Dimenzije drvenih ploča su 55×55, visine 3 centimetra se lako sastavljaju na licu mesta. Korisna osobina ovog decking sistema jeste da se po porebi ove ploče mogu rastaviti i ponovo sastaviti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. ilic

  kolika je cena ove podloge sa slike po kvadratu?

 2. Sonja Brstina

  Sve informacije vezano za cenu mozete dobiti od generalnog zastupnika Galekovica za Srbiju na broj 063.344.859

 3. Deking: Idealan materijal za eksterijere | Gradnja

  […] Pogledajte i kako se na pravilan način održavaju drvene podloge u eksterijeru. […]

 4. Kako urediti terasu ili balkon | Gradnja

  […] Drvena podloga, decking, na terasi je način da vaš prostor učinite prijatijim i udobnijim. Nakon završene sezone, deking možete lako rastaviti i spremiti za sledeću godinu. Pogledajte kako da na pravilan način održavate vaše drvene podloge u eksterijeru. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *