Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal, laureati 2021. godine
Aktuelno

Dvojac čiji je moto „nikad ne ruši“ osvojio Prickera za 2021. godinu

Najznačajnije svetsko odlikovanje u arhitekturi otišlo je u ruke Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassalu.

Nagrada Pricker za 2021. godinu dodeljena je francuskom dvojcu, osnivačima biroa Lacaton & Vassal, koji su poznati po svojim brojnim održivim stambenim objektima ali i Palais de Tokyo, savremenoj umetničkoj galeriji u Parizu. U njihovoj karijeri dugoj tri decenije, Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal uvek su u prvi plan stavljali poboljšanje kvaliteta života čoveka podržavajući u isto vreme evoluciju gradova.

Palais de Tokyo; Foto: 11h45

Lacaton je prva žena arhitekta iz Francuske koja je osvojila nagradu za arhitekturu Pritzker.

Tom Pritzker, predsednik Fondacije Hyatt, juče je objavio da su Anne Lacaton (1955, Saint-Pardouk, Francuska) i Jean-Philippe Vassal (1954, Casablanca, Maroko) iz Lacaton & Vassala izabrani za 49. i 50. laureata Nagrade Pritzker za arhitekturu, za njihov arhitektonski rad koji je dao dosledan i značajan doprinos čovečanstvu i izgrađenom okruženju. Štaviše, Lacaton je postala prva žena arhitekta iz Francuske koja je osvojila Pritzker – najveću nagradu za arhitekturu.

École Nationale Supérieure d’Architecture de Nantes . Foto: Philippe Ruault

Nikad ne ruši

Francuski studio stvara projekte koji „odgovaraju na klimatske i ekološke vanredne situacije našeg doba, posebno u domenu urbanog stanovanja “. Preispitujući pojam održivosti, dvojac čvrsto veruje u princip „nikad ne ruši“, koristeći mogućnosti nadgradnje i transformacije.

Upoznavši se krajem 1970-ih u Bordou, Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal uradili su svoj prvi zajednički projekat u Nigeru, a to je bila privremena koliba od slame, izgrađena od lokalnih materijala ali koja se srušila dve godine kasnije. Tada su se zakleli da „nikada neće rušiti ono što se može spasti“. Studio Lacaton & Vassal osnovali su u Parizu 1987. godine, fokusirajući se na upotrebu ekonomičnih i ekoloških materijala. Do sada su završili preko 30 projekata širom Evrope i zapadne Afrike, od privatnih kulturnih i akademskih institucija do javnih prostora, socijalnog stanovanja i urbanih intervencija.

Palais de Tokyo; Foto: Philippe Ruault

Njihov verovatno najznačajniji projekat je Palais de Tokyo u Parizu gde proširili muzej za 20.000 kvadratnih metara.

Njihov verovatno najznačajniji projekat je Palais de Tokyo (Pariz, Francuska 2012.), gde su Lacaton i Vassal proširili muzej za 20.000 kvadratnih metara. Takođe, njihov važan projekat je Attelier de Prefabrication no.2 koji je podrazumeva rehabilitaciju napuštene fabrike brodova. Dvojac je odlučio da podigne drugu zgradu, identičnog oblika i veličine kao prva, umesto da ruši postojeću.

FRAC, 2009-2013, Dunkirk (France); Foto: Philippe Ruault

Među drugim zanimljivim projektima izdvajaju se 14 socijalnih kuća u Mulhouseu (2005), Univerzitet Pole u Bordou (2008), stambena zgrada sa 53 stana u Saint-Nazairu (2011), višenamenski teatar u Lilu (2013) i drugi. Biro Lacaton & Vassal dobitnik je i nagrade Mies van der Rohe 2019. godine za projekat obnove 530 vremešnih stanova u Bordou (Francuska) u kojima su arhitekte na zgradu dodali balkone kao i zimsku baštu.

Foto: Philippe Ruault

Pritzker unazad

Podsetimo, prestižnu nagradu Pritzker su za 2020. godinu osvojili Ivon Farel i Šeli MekNamara, 2019. godine ta titula pripala je japanskom arhitekti Arata Izosaki, dok je godinu pre toga Pritzker otišao u ruke Korbizjeovog učenika.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    fantastični, dugo pratim njihov rad! sve čestitke, zasluženo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *