Šeli MekNamara i Ivon Farel su bile kustosi Bijenala u Veneciji 2018. godine; Foto: Avezzu/Venice Biennale
Aktuelno

Ivon Farel i Šeli MekNamara dobitnice Prickera za 2020. godinu

Ovogodišnja najprestižnija nagrada u arhitekturi odlazi u ruke irskim arhitekticama koje su bile kustosice 16. Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji.

Ivon Farel i Šeli MekNamara iz dablinskog biroa Grafton Architects osvojile su Prickera, najveću nagradu koju može osvojiti jedan arhitekta. Oba laureata za 2020. godinu su ne samo predavači i arhitekte već je njihov rad poznat i po snažnom i delikatnom pristupu arhitekturi. Njihove kontekstualne i savremene intervencije veoma poštuju istorijsko nasleđe, a u isto vreme demonstriraju visok nivo senzibilnosti i umetničkog rada.

Za nešto više od 40 godina rada, duo je uradio brojne projekte koji su pomogli u vizuelnom unapređivanju gradova u Irskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Peruu. Farel i MekNamara su ujedno i prve arhitektice iz Irske koje su dobile Prickera.

University of Limerick Medical School. Foto: Dennis Gilbert

Farel i MekNamara su prve arhitektice iz Irske koje su dobile prestižnu nagradu Pricker.

Duo koji stoji iza Bijenala u Veneciji 2018. godine, opisuju arhitekturu kao „jednu od najkompleksnijih i najvažnijih kulturnih aktivnosti na svetu“. Upoznale su se na Arhitektonskom fakultetu u Dablinu, a nakon diplomiranja obema je ponuđeno da na njemu predaju. Prenošenje znanja smatraju „paralelnom realnosti“ i načinom da „sažmu svoje iskustvo i prenesu ga na nove generacije.“ Njih dve predaju na fakultetima širom sveta uključujući one u Lozani i Mendriziju.

Kulturni i akademski projekti

Ivon i Šeli su 1978. osnovali Grafton Architects, zajedno sa još troje ljudi, ali su njih dve ostale same u firmi koja je inače nazvana po ulici u kojoj je ona osnovana. Njihov biro ima bogat poftfolio posebno sa kulturnim i akademskim projektima poput Urban Institute of Ireland, University College Dublin (Dablin, Irska 2002); Centar za umetnost Solstice (Navan, Irska 2007); Loreto Community School (Milford, Irska 2006); i Medicinski fakultet, Univerzitet u Limeriku (Limerick, Irska 2012).

Solstice Arts Centre. Foto: Ros Kavanagh

Prva priznanja

Prva priznanja počele su da osvajaju daleko od njihove rodne Irske, pa su tako za zgradu Universita Luigi Bocconi u Milanu dobile nagradu za najbolju svetsku zgradu 2008. godine. Kasnije, 2015. godine, za zgradu UTEC Lima u Peruu osvojile su prestižnu nagrada RIBA 2016. koju dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA).

Podestimo, prestižnu nagradu Pricker je za 2019. godinu osvojio japanski arhitekta Arata Izosaki, dok je godinu pre toga ta nagrada otišla u ruke Korbizjeovog učenika.

Ovo nije prvi put da da kustos Bijenala u Veneciji odmah dobije i Prickera. To se slično dogodilo i 2016. godine sa Alejandro Aravenom.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *