Urbanizam

Hoćemo li gradove ozelenjavati urbanim farmama u obliku drveća?

Ovo veštački kreirano drvo zapravo bi moglo da bude izvor zdravih namirnica usred gradske vreve.

Sa željom da kreiraju revoluciju na polju poljoprivrednog uzgoja u urbanim sredinama, grad Njujork i norveški studio Framlab su razvili projekat Glasir. Ovaj predlog vertikalnog uzgoja biljaka karakteriše konceptualni dizajn koji štedi prostor i omogućava postavljanje i u najgušćim gradskim sredinama.

Glasir predstavlja spoj pametne tehnologije, senzora i održivih sistema poput solarnih panela i kolektora kišnice, kako bi se optimizovala proizvodnja povrća i pritom se minimalizovao štetan uticaj na okruženje.

Glasir zauzima prostor na trotoaru manji od 1×1 metar u osnovi, kao i jedno omanje ulično stablo.

Naziv Glasir nastao je po uzoru na natprirodno drvo iz norveške mitologije, a cilj njegovog stvaranja je odgovor na procene Svetske zdravstvene organizacije da će do 2025. godine polovina svetske populacije živeti u takozvanim “water stress” područjima, odnosno zonama koje imaju problem nedostatka slatke vode za ispunjenje ljudskih i ekoloških potreba.

Studio Framlab razvio je Glasir kao odgovor na klimatske probleme zahvaljujući kojen bi se gradskim četvrtima obezbedili lokalni uzgoj svežih proizvode tokom čitave godine. Glasir je opremljen samoregulišućim sistemom, koji se grana poput drveta i zauzima na trotoaru prostor manji od 1×1 metar u osnovi, kao i jedno omanje ulično stablo.

Moduli za različite konfiguracije

Glasir sistem se sastoji od deset osnovnih modula, od kojih su pet moduli rasta, tri su proizvodna, a dva pristupna modula. Svi moduli su međusobno povezani i šalju potrebne informacije jedni drugima, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Senzori usmereni na zaštitu životne sredine, prate i procenjuju uslove na lokaciji, poput sunčevog zračenja, temperature i jačine vetra, sa ciljem optimizovanja uslova rasta, piše Inhabitat.

Kišnica se prikuplja, čuva i prečišćava pa zatim i koristi i za navodnjavanje u proizvodnim modulima.

Čitav sistem se može sastaviti u različitim konfiguracijama, kako bi se prilagodio potrebama zajednice kojoj služi. Svali modul sastoji se od integrisanog solarnog panela, elektromagnetskog konektora, CLT nosača, sistema za navodnjavanje, aeroponičnog sistema, panela od polikarbonata kao i aluminijumskog okvira.

Čisti vazduh kao i pravo drvo

Osim što proizvodi hranu, Glasir je usmeren i na dodatno očuvanje životne sredine, te zahvaljujući fotonaponskim ćelijama stvara dovoljnu količinu energije za svoje potrebe. Osim toga, postoji i sistem za prikupljanje kišnice, koja se čuva i prečišćava pa zatim i koristi i za navodnjavanje u proizvodnim modulima. Spoljašnjost modula je obložena titanijum-oksidom koji pomaže u prečišćavanju vazduha od zagađivača.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *