Prikaz vizuelizacije kompleksa studijskog slučaja sa reke; Izvor studijska analiza
Urbanizam

Rušenje sve izvesnije: Novi renderi kompleksa na mestu hotela Jugoslavija

Potvrđeno je da projekat radi UNStudio dok je novost da se u timu za plansku dokumentaciju pored Bureau Cube Partners nalazi i firma RMJM.

Neizvesna budućnost beogradskog hotela Jugoslavija, jedna od ubedljivo najčitanijih tema na Gradnji prošlog meseca, ponovo je aktuelizovana na samom početku ove sedmice stavljanjem na javni uvid Nacrta Plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10, u opštinama Zemun i Novi Beograd, gde se nalazi i arhitektonsko delo Lavoslava Horvata.

Tako smo u okviru obilne prateće dokumentacije mogli da saznamo i pojedinosti o programskom i oblikovnom okviru novoplaniranog kompleksa na ovoj lokaciji, osmišljenog kao plod zajedničkog rada arhitekata iz beogradskih firmi Bureau Cube Partners i RMJM, te njihovih kolega po struci iz holandskog UNStudija.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

PDR-om se razrađuje prostor od 117.259 m²; Izvor: Studijska analiza

Kompleks od 240.000 kvadrata

Kako je navedeno u nacrtu planskog dokumenta, čiju izradu potpisuje Bureau Cube Partners, PDR-om se razrađuje prostor u površini od oko 11,72 hektara na kojem je predviđen kompleks sa planiranom BGRP od ukupno 240.000 m² i predviđenim brojem stanovnika od 1.150.

U okviru kompleksa planiran je i luksuzni hotel sa restoranima, salama za poslovne sastanke, salama za konferenciju…

Kako se navodi u Studijskoj analizi ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokog objekta, koja sastavni deo dokumentacije izložene na javnom uvidu do 20. maja, privredno društvo MV Investment iz Beograda, koja je kupila hotel, ima za cilj da u predmetnom bloku izgradi novi kompleks objekata stambeno-poslovno-komercijalnih namena.

Na parceli je predviđena izgradnja multifunkcionalnog kompleksa koji uključuje poslovne prostore, komercijalne delatnosti i stanovanje u 410 stambenih jedinica, kao i podzemne garaže, te trg sa fontanama.

Sastavni deo kompleksa je i luksuzni hotel sa restoranima i svim pratećim sadržajima koji bi mogao da bude Ritz-Carlton.

Programski i oblikovni okvir kompleksa je rezultat rada arhitekata iz Bureau Cube Partners, RMJM i UNStudija; Izvor: Studijska analiza

Reminiscencija na postojeći hotel

Hotel je predviđen kao luksuzni hotel sa 5 zvezdica, sa kapacitetom od oko 200 soba, a u Studiji se navodi da je na 4.040 m² dozvoljeno planirati i kazino visoke klase kao glavni sadržaj koji prati hotel, uz mogućnost da ga vodi poseban operater.

Što se tiče arhitektonskog oblikovanja, Studija kaže da bi objekat novog hotela trebalo da bude reminiscencija na postojeći hotel Jugoslavija, a dizajn klupa na otvorenom biće inspirisan postojećim klupama ispred kultnog hotela.

Kao inspiracija za fasadu novog hotela navodi se prepoznatljiv ritam modula i raster postojeće fasade hotela Jugoslavija i efekat jedinstvenog plafona sa Swarowski kristalima u lobiju postojećeg hotela.

„Deo kompleksa u kojem je planiran hotel poziciono je izmešten u odnosu na poziciju postojeće zgrade hotela Jugoslavija, ali se težilo maksimalnoj povezanosti utiska koji ostavlja omotač nove zgrade hotela i postojeće zgrade hotela Jugoslavija“, kaže se u Studiji.

Predviđena spratnost kula je do 155 metara; Izvor: Studijska analiza

Kule do 155 metara na severu i jugu

Pored objekta budućeg hotela, kompleks će sadržati i dve kule visine do 155 metara, planirane na severu i jugu građevinske parcele, od kojih će se u jednoj nalaziti poslovni prostori.

Što se tiče budućnosti postojećeg hotelskog objekta, u Nacrtu PDR-a se kaže da je dozvoljeno uklanjanje svih postojećih objekata u okviru urbanističke zone M4, dok Studija jasno navodi da se na prostoru u okviru urbanističke zone M4 „u postojećem stanju nalazi objekat bivšeg hotela Jugoslavija, spratnosti Pod+Pr+8, koji je planiran za rušenje“.

Javna sednica 13. juna

A da li jedna od arhitektonskih ikona Beograda definitivno odlazi u prošlost, saznaćemo nakon sednice Komisije za planove Skupštine grada Beograda, koja će se održati 13. juna 2024. godine u zgradi JUP „Urbanistički zavod Beograda”, sa početkom u 13 časova.

U toku javne sednice, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku imaće priliku da obrazlože svoje primedbe pred Komisijom i time možda doprinesu i drugačijem ishodu od očekivanog.

Grafički prilozi

Postojeća namena
Postojeća namena
Planirana namena
Planirana namena
Način sprovođenja
Način sprovođenja

3D vizuelizacija

Izvor: Studijska analiza
Izvor: Studijska analiza
Vizura iz pravca Zemuna – Gardoš; Izvor: Studijska analiza
Vizura iz pravca Zemuna – Gardoš; Izvor: Studijska analiza
Vizura iz pravca Brankovog mosta; Izvor: Studijska analiza
Vizura iz pravca Brankovog mosta; Izvor: Studijska analiza
Izvor: Studijska analiza
Izvor: Studijska analiza
Izvor: Studijska analiza
Izvor: Studijska analiza
Izvor: Studijska analiza
Izvor: Studijska analiza

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Nikola

  Konacno da se uredi taj deo.

 2. Milan.che

  Jezivo koliko je ovo nesrazmerno i predimenzionisano… (arhitektura i nije loša realno može bolje naravno, ali volumetrija ovoga je ???) ja razumem investitore da žele da maksimizuju povrat investicije i zaradu izgruvaju na sumanute nivoe (verovatno da može, kule bi bile duplo veće i deblje)… ali ovo je stvaarno… videće se kule iz Rumunije kolike su. Bolje da nisu ni pokazivali ove fotomontaže iz daleka i „uklopljenost u kontekst“, svako normalan bi bio u fazonu, e ljudi, aj maalo samo smirite doživljaj.

  Posle urbanisti i ko već radi ovakve planove, da omogući ovakvo demonizovanje Srbije, drže predavanja na simpozijumima i kao top vidi šta smo uradili… moralni kredibilitet nula bodova.

  Alavost nema meru.

 3. Nik

  Ja bih sve srušio i sve ponovo napravio i opet sve srušio

 4. Goran

  Središnji, niži deo me podseća na luster unutar samog hotela, po kome je hotel bio nekada čuven.

  Još kad bi raščistili one odvratne grunfovske splavove ispred, bilo bi ekstra.

 5. Djura

  Bubuljičava fasada… Užaaassss.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *