Igrajte se sa širinom elemenata dok ne dobijete pravi profil ulice
Softver, Urbanizam

Postanite urbanista makar na jedan dan uz ovu besplatnu aplikaciju

Uz ovu internet alatku, urbano planiranje zaista može da postane demokratski proces u interesu cele zajednice. Potrebno je samo malo volje.

Streetmix je internet alatka koja vam omogućava da se oprobate u osmišljavanju ulica i drugih urbanih džepova. Aplikcija je izuzetno zabavna i njena glavna prednost u odnosu na alatke sličnog tipa ogleda se u njenoj jednostavnosti i činjenici da nije potrebno da ste završili arhitekturu da bi njoj upravljali. Neke od njenih osnovnih funkcija omogućavaju kreiranje trotoara, dodavanje javnog prevoza, upravljanje biciklističkim trakama i još mnogo toga. Sa dizajniranjem praktično možete da krenete istog momenta kada posetite streetmix.net.

Ideju za stvaranje ove aplikacije dobio je programer i urbanista Lou Huang još 2013. godine kada je prisustvovao sastanku mesne zajednice čija je tema bila redizajn jedne ulice u San Francisku. Sastanku su takođe prisustvovali i gradski planeri, a prisutne komšije dobile su prazne papire na kojima je trebalo da vizualizuju svoje ideje o tome kako bi ulicu trebalo prilagoditi svim učesnicima u saobraćaju. Godinama kasnije, po istom ovom principu nastala je i prva Streetmix aplikacija koja je danas svima dostupna na internetu.

Streetmix omogućava korisnicima da redizajniraju ulicu povlačenjem elemenata po ekranu i tako organizuju praktično sve elemente jedne ulice, počevši od njene širine, preko dimenzija zelenih površina, autobuskih stajališta, pa sve do javnog osvetljenja… ali tako da sve ostane u okvirima zakona.

Foto: Streetmix.net

Streetmix omogućava organizaciju svih elemenata jedne ulice, počevši od njene širine, preko dimenzija zelenih površina, autobuskih stajališta, pa sve do javnog osvetljenja.

Kako prenosi Archinect, aplikaciju su podržali planeri iz nekoliko američkih gradova, i time omogućili građanima da podnošenjem novih ideja putem sajta Streetmix ulože prigovore na predložena rešenja javnih prostora. Na primer, građani grada Sijuks Centar u Ajovi tako su onemogućili širenje omraženog autoputa, dok su lokalci iz mestašca Velington kod Majamija uspešno predložili dodavanje novih biciklističkih staza. Zbog velikog interesovanja za ovu aplikaciju koje stiže iz svih krajeva sveta, danas ju je moguće koristiti na nekoliko svetskih jezika među kojima su korejski, italijanski i španski.

Inače, zanimljivo je da je koncept aplikacije u velikoj meri inspirisan popularnom igrom SimCity. Štaviše, podsetite se kako je SimCity inspirisao generacije urbanista i arhitekata.

Osim Huanga, iza ove aplikacije stoji mali tim entuzijasta pod imenom Code for America. U pitanju je neprofitna organizacija koja savremene tehnologije pokušava da približe gradskim upravama, a Streetmix je samo jedan od njihovih inovativnih projekata.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *