Fasada inspirisana brodovima i najvećom lukom u Japanu
Svetski projekti

Spektakularna fasada inspirisana jedrima na novom Luj Vitonu u Japanu

Arhitektura nove robne kuće čuvenog francuskog modnog brenda, svojom fasadom ali i enterijerom odaje počast luci u Osaki – najvećoj u celom Japanu.

Francuski brend Luj Viton poznat je ne samo po dobroj modi već i dobrom ukusu za arhitekturu. Za svoje objekte uvek angažuje prestižne autore pa je tako njihovu Fondaciju u Parizu 2014. godine projektovao čuveni Frenk Geri. Poznati arhitekta je ovaj objekat projektovao u obliku jedrenjaka, a sličnu ideju imali su i projektanti robne kuće u Osaki.

Luj Viton je prepustio dizajn eksterijera svog novog objekta firmi arhitekte Jun Aoki, dok projekat enterijera potpisuje američki arhitekta Peter Marino. Dok je Jun Aoki u svom projektovanju bio konkretno inspirisan tradicionalnim teretnim brodom higaki-kaisen, i enterijer odiše sličnim „brodskim“ duhom.

Prozračnost fasade dodatno je naglašena čeličnom potkonstrukcijom, koja posebno dolazi do izražaja noću.

Ono što čini ovaj objekat markantnim jeste svakako njegova fasada koju je japanski arhitekta dizajnirao tako ga izgleda lagano i prozračno. Belu strukturu fasade čini veći broj jedara međusobno smaknutim na različitim nivoima i pod pravim uglom.

Prozračnost fasade dodatno je naglašena čeličnom potkonstrukcijom, koja posebno dolazi do izražaja noću kada je unutrašnja rasveta upaljena.

Boravak na otvorenom

Na krovu je formirana terasa, te se u ovom delu stiče još veći utisak boravka na jednom jedrenjaku zahvaljujući otvorenom nebu.

Origami i drvo

U unutrašnjosti objekta mogu se prepoznati slični brodski motivi. Drveni podovi podsećaju na palubu, šank izgleda kao na brodu, dok je sedenje organizovano poput onog na jahtama.

Tradicionalni japanski elementi poput drvene stolarije i papirnog origamija ukrasili su enterijer, kako u prostranim salama, tako i u intimnijim zonama.

Galerija ili prodavnica?

Robna kuća Luj Viton u Osaki upotpunjena je sa gotovo 20 savremenih umetničkih dela koja je odabrao Peter Marino. Kroz četiri sprata novog objekta mogu se videti umetnički radovi koje potpisuju Vik Muniz, Polly Apfelbaum, Kimiko Fujimura, Nicola de Maria i Ida Tursic & Wilfried Mille, piše Designboom.

U kontrastu sa svedenim linijama objekta, umetnička dela su pomalo razigrala unutrašnjost objekta.

Objekat sadrži prvi do sada kafe i restoran Le café V and sugalabo V, koji je smešten na poslednjem spratu.

Foto: Stephane Muratet; Courtesy of Louis Vuitton

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nataša

    Originalna i vrlo zanimljiva fasada…sve pohvale arhitekti…?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *