Prve isporuke ovog materijala očekuju se početkom godine u Nemačkoj; Foto: Holcim
Materijali

Holcim najavio masovnu proizvodnju prvog klimatski neutralnog betona

CO2 neutralni beton zvaće se EcoPact Zero, i on će biti prava podrška svim ekološkim projektima.

Napravljen je prvi važan korak ka ekološkijoj gradnji: proizvođač građevinskog materijala Holcim razvio je EcoPactZero, prvi CO2 neutralni beton koji će se proizvodi u Nemačkoj. Ovaj materijal važna je komponenta ne samo za ovu poznatu nemačku kompaniju već i za celo građevinarstvo jer će se ovim proizvodom čuvati životna sredina.

Iako smo do sada pisali o brojnim primerima ekoloških betona, EcoPactZero je prvi CO2 neutralan beton koji će ući u masovnu proizvodnju, a prve isporuke krenuće početkom ove godine i to za sada samo u Nemačkoj, a potom i na drugim tržištima koji iskažu zainteresovanost za ovakvim proizvodom

Ovaj materijal važna je komponenta ne samo za ovu poznatu nemačku kompaniju već i za celo građevinarstvo.

„Brend EcoPact koristi se za ceo portfolio C02 redukovanih betona iz Holcima“, kaže Thorsten Hahn, direktor kompanije Holcim u Nemačkoj. „Korišćenje redukovanih klinkera i optimizacija veziva igrala je važnu ulogu u ovom procesu. Tako je nastao je CO2 neutralni beton kojeg smo nazvali EcoPact Zero. On će biti prava podrška svim ekološkim projektima.“

„Proizvodnja prvog klimatski neutralnog betona u Nemačkoj podvlači našu težnju da uzmemo vodeću poziciju u održivom i inovativnom građevinarstvu“, dodaje Thorsten Hahn.

Beton krivac za 8% svetske emisije CO2

Trenutna proizvodnja cementa za beton uzrokuje čak 8% globalne emisije CO2, što predstavlja značajan problem u građevinskoj industriji ali i za zdravlje naše planete. Nedavno smo pisali da proizvodnja cementa bez emisije CO2 možda postane realnost, međutim ovaj potez iz Holcima govori nam da su prvi veliki koraci već načinjeni.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *