Materijali

Novo otkriće: Pretvaranje cementa u metal

Naučnici su otkrili formulu za pretvaranje tečnog cementa u tečni metal. Ovim postupkom bi cement postao poluprovodnik, što bi otvorilo vrata novom tržištu.

Ovom formulom može se na jedinstven način proizvesti metalik staklo koje ima veću otpornosti na koroziju od uobičajenog metala, manju lomljivost od normalnog stakla, bolju provodljivost i manji gubitak energije u magnetskim poljima, prenosi portal Znanost.

Do ovog otkrića, samo se metal mogao pretvoriti u metalik staklo, ali sada se to može učiniti i s cementom pomoću procesa zarobljavanja elektrona – fenomena koji je dosad bio poznat samo u rastvoru amonijaka. Shvatanje tog procesa u cementu moglo bi pomoći u pretvaranju krutih izolatora u poluvprovodnike na sobnoj temperaturi.

cement-u-metal

Tim naučnika proučavao je majanit, sastojak aluminatnog cementa koji se sastoji od kalcijuma i aluminijumskih oksida. Uz pomoć aerodinamičkog levitatora i snopa laserskih zraka, rastopili su ga na temperaturi od 2.000 stepeni i obradili u različitim atmosferama kako bi kontrolirali način na koji se kiseonik veže u dobijenom staklu. Levitator odvaja vruću tečnost od površine i onemogućava stvaranje kristala. Zbog toga se tečnost hladi i postaje staklo koje može zarobiti elektrone na način potreban za provođenje električne energije.

Naučnici su otkrili kako se provodljivost javlja kad se elektroni zarobe u strukturu sličnu kavezu koja se formira u staklu. Zarobljeni elektroni omogućili su mehanizam za provodljivost sličan mehanizmu prisutnom u metalima.

Istraživanje je finansiralo japansko Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije kao i japanska Agencija za nauku i tehnologiju.

(Izvor: Znanost)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *