Xiulin Ruan drži u ruci uzorak najbelje boje ikada proizvedene
Materijali

Najbelja boja odbija 98% sunčeve svetlosti za rashlađenije zgrade

Kada se „najbelje zabeležena boja“ primeni na objektima, ona može pružiti znatno prijatnije prostore za život.

Istraživači sa Purdue Univerziteta u Indiani, razvili su boju koja odbija 98% sunčevog zračenja, odnosno odbija infracrvenu toplotu, omogućavajući zgradama da temperatura u zgradama bude hladnija nego u njihovom okruženju.

Boja, koju istraživači nazivaju „najbeljom zabeleženom bojom“, svoju snagu za hlađenje duguje baritovom sulfatu, odnosno pigmentu dobijenom iz minerala barita.

Infracrvena fotografija najbelje boje

Barit sulfat u beloj boji odbija infracrvenu toplotu od površine na koju se nanosi.

Za razliku od titanijum dioksida koji se koristi u tradicionalnim belim bojama, a koji apsorbuje UV svetlost, barit sulfat odbija infracrvenu toplotu od površine na koju se nanosi. Istraživači su koristili barit sulfat u visokoj koncentraciji od 60% u pigmentnim česticama različitih veličina, što omogućava boji da raseje veći deo svetlosnog spektra sunčevog zračenja.

Istraživači su došli i do zaključka i da bi veća koncentracija barit sulfata verovatno prouzrokovala pucanje ili ljuštenje boje, dok baš ova koncentracija omogućava savršeni balans boje koja je u ovom pogledu uspešnija od ostalih belih boja koje obično reflektuju između 80 i 90% sunčeve svetlosti, dok upijaju infracrvenu toplotu.

Boja koja može smanjiti potrebu za klimama

Istraživači govore i da bi primena pasivne tehnologije hlađenja, poput primene ove boje na krovove i fasade, mogla da pomogne u procesu suzbijanja efekta urbanih toplotnih ostrva. Gradovi bi takođe na ovaj način postali reflektujuća ostrva, poput polarnih ledenih kapa i na taj način bi se pomoglo borbi protiv globalnog zagrevanja.

Sprovedena testiranja su pokazala da je ova boja u stanju da predmetnu površinu održi hladnijom za četiri stepena od okruženja tokom dana, dok noću ova temperatura može da bude niža i za deset stepeni.

„Ukoliko biste ovom bojom prekrili površinu krova od oko 100 kvadrata, procenjujemo da biste mogli razviti snagu hlađenja od 10 kilovata.“, rekao je za Dezeen Xiulin Ruan, profesor mašinstva i vođa istraživačkog tima na Purdue Univerzitetu.

Istraživači razvili i najbliži ekvivalent za Vantablack

Dobijena boja je rezultat šestogodišnjeg istraživačkog projekta, tokom kog je tim ispitao više od 100 materijala, kako bi testirao 50 formula za svaki od deset najperspektivnijih materijala. Ultra bela boja bi trebalo da se nađe na tržištu za jednu do dve godine, po ceni koja je konkurentna sadašnjim konvencionlnim bojama.

Tokom prošlog oktobra tim je predstavio još jednu boju napravljenu na bazi kalcijum karbonata, za koju veruju da ukoliko se odobri biće najbliži ekvivalent materijalu Vantablack, najcrnjoj crnoj boji koju je razvio umetnik Anish Kapoor i koja apsorbuje 99,9% vidljive svetlosti.

Ultra beli krovovi

Tokom istraživanja sprovedenog 2017. godine u Indijskom gradu Ahmedabad, registrovano je 3.000 gradskih krovova obojenih belim krečom i reflektujućim premazom, dok su dobrovoljci u Njujorku preuzeli na sebe da okreče u belo 650.000 kvadrata krovova sa dotadašnjim premazom od katrana.

Sprovedena studija je pokazala da bi vršenjem ovog postupka u praksi temperatura u gradovima mogla da se spusti za dva a možda i više stepeni. Sa druge strane istraživači Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley procenjuju da bi primena reflektujućih krovova i trotoara širom sveta moglo da proizvede efekat hlađenja ekvivalentan uklanjanju 300 miliona automobila sa puteva u periodu od 20 godina.

Ipak, druge studije upozoravaju da bi takva praksa mogla dovesti do neželjenih efekata, poput smanjenja padavina u gradovima koji se nalaze u pojasu suve klime.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Vladimir

    I ko proizvodi i gde kupiti tu ultra belu boju?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *