Arhitektura

Stvorena najcrnja crna i samo jedan čovek ima pravo na nju

Na svu sreću, pored pobune na monopolizam u svetu slikarstva, ova zabrana neće se odnositi na polje arhitekture.

Britansko-indijski skulptor Anish Kapoor izazvao je bes kod svojih kolega slikara i vajara stavivši zabranu na bilo čije korišćenje najcrnje crne, osim njega. Zapravo, umetnik ima ekskluzivno pravo na korišćenje boje Vantablack, odnosno najcrnjeg stvorenog materijala.

Vantablack 01

Vantablack je 2014. godine otkrio tim naučnika iz Surrey NanoSystems. Ovaj materijal apsorbuje gotovo čitavu svetlost, tačnije 99.965% svetlosnog zračenja. Čak i kada se nanese preko sjajnih materijala kao što je aluminijum, Vantablack stvara potpuno crn prikaz, pa ga mnogi porede s crnom rupom.

Vantablack 02

Problem u svetu umetnosti se javio zbog, kako ostali umetnici ističu, arogantnog i monopolističkog ponašanja Kapoora, koji je ubrzo nakon otkrića materijala počeo da ga primenjuje a zatim se i pravno postarao da on bude jedini koji će moći da koristi Vantablack. Ovo je izazvalo bes kod ostalih umetnika, koji ističu da je ovo otkriće značajno za umetnost i da je velika nepravda učiniti Vantablack vlasništvom samo jednog čoveka, piše Archdaily.

Da li će i neki od arhitekata doći na sličnu ideju kao Anish Kapoor, ostaje nam da vidimo.

Pogledajte i koja je to Pantone boja koja će obeležiti 2016. godinu:

Plavo-rozi gradijent je Pantone boja za 2016. godinu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *