Foto: © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Materijali

Paviljon od unakrsno lameliranog drveta pokriven materijalom lakšim od stakla

Kada mu prođe vek, ovaj privremeni paviljon će biti ponovo sastavljen u nacionalnom parku gde će nastaviti da boravi u prirodnom okruženju.

Iz kuhinje renomiranog japanskog arhitekte Kenga Kume nedavno je predstavljen impresivan projekat u Tokiju koji privlači pažnju ne samo prolaznika već i medija širom sveta.

Naime, u pitanju je privremena paviljonska struktura napravljena od unakrsno lameliranih drvenih ploča (CLT) dimenzija 160×350 centimetara, debelih 21 centimetar, a njihov konstruktivni sklop organizovan je na način da objekat izgleda kao da je spiralan.

Privremeni paviljon u formi poluotvorene forme funkcionisaće kao mesto za organizovanje raznovrsnih događaja i performansa… pod maskama.

Foto: © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

Materijal TEFKA je lakši od stakla, a njegova visoka savitljivost omogućava transport u rolnama.

S obzirom na to da je paviljon u formi poluotvorene strukture, Kengo Kuma je koristio prozirne elemente napravljene od materijala TEFKA kojim su popunili praznine između drvenih ploča i tako onenogućio prodor vetrova i kiše u unutrašnjost strukture, piše Designboom.

Sa druge strane zahvaljujući ovim transparentnim elementima omogućava se prodor prirodne svetlosti u unutrašnjost paviljona, dok drveni paneli filtriraju svetlost poput drveća u šumi.

„Materijal TEFKA je lakši od stakla a njegova visoka savitljivost omogućava transport u rolnama. On predstavlja idealan materijal za rekonstrukcije. Takođe ima savršenu transparentnost za naše potrebe.“, rekao je Kengo Kuma.

Foto: © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Foto: © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

Drvo koje nastavlja život

Kompanija Meiken Lamwood iz japanskog grada Maniwa napravila je CLT panele koristeći japanski čempres. Nakon njihove upotrebe na ovom privremenom paviljonu, paneli će se rastaviti i transportovati do nacionalnog parka Hiruzen, gde će se ponovo sastaviti u strukturu i nastaviti da borave u ovom predelu okruženi zelenilom.

Foto: © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *