Dijamantski krov od smreke, jasena i čelika; Foto: Leonardo Finotti
Konstrukcije

Geometrijski krov iznad teniskog terena spaja čelik i CLT

Geometrije krovova koji pokrivaju teniske terene Diamond Domes u švajcarskom mestu Bürgenstock ostavljaju bez daha.

Švajcarska kompanija Neue Holzbau, specijalizovana za drvene konstruktivne elemente, napravila je geometrijski krov za dva zatvorena teniska terena po projektu Rüssli Architekten, kao deo odmarališta Bürgenstock Resort u švajcarskim Alpima, na visini od 874 metra.

Strukturu postavljenu na betonskoj bazi, prekrivaju tri teniska terena, gde je centralni otvoren a dva bočna zatvorena terena natkrivena je konstrukcijom koja više podseća na skulpturu nego na funkcionalni inženjerski krov. Naime, krovna konstrukcija izvedena je od unakrsno lameliranog drveta (CLT), lokalne smreke, dok su određene noseće grede izvedene od jačeg jasenovog drveta.

Foto: Leonar Dofinotti

Sistem se zasniva na lepljenju čeličnih šipki za unakrsno lamelirano drvo čime se povećava nosivost.

„Formu i unutrašnje profile osmislite su arhitekte, a zatim smo mi razvili i dizajnirali celokupnu konstrukciju, veze i sve detalje.“, rekao je Bruno Abplanal za Dezeen direktor kompanije Neue Holzbau.

Inspiraciju za „dijamantsku“ formu krova arhitekte su pronašle u kristalnim formacijama obližnjih stena koji krase ovaj švajcarski krajolik.

Ipak, ovakav oblik krova nije slučajan. Krovovi teniskih terena zapravo su demonstracija inženjerskog sistema nazvanog GSA Technology, koji su stvorili Neue Holzbau. Sistem se zasniva na lepljenju čeličnih šipki za unakrsno lamelirano drvo kako bi se svaki modul mogao brže pričvrstiti vijcima čime se postiže i da konstrukcija može da podnese velika opterećenja.

Foto: Leonar Dofinotti

Problemi montaže

Teniske dvorane su konstruisane tako da sa tri strane imaju betonske zidove, dok je zid okrenut ka padini zastakljen kako bi se omogućio pogled na okruženje. Naravno, ovaj stakleni zid je morao temeljno da se razmotri prilikom konstruisanja krovne konstrukcije.

„Konstrukcija je instalirana na četiri prethodno postavljena montažna tornja, koji su služili kao oslonac prilikom montaže. U fazi montaže, noseća konstrukcija je bila u takoreći prednapregnutom stanju. Kada su ploče sastavljene i kada je postignuta potpuna statistička stabilnost dijamantskog sistema, montažni tornjevi su spušteni.“, objasnile su arhitekte iz Rüssli Architekten.

Foto: Leonar Dofinotti
Foto: Leonar Dofinotti

Aluminijum kao pokrivač

Spoljašnju stranu krova prekrivaju aluminijumski paneli, odabrani zbog svoje izdržljivosti ali i boje koja adekvatno dopunjuje kamen korišćen na fasadi objekta.

Na krovu kao i na bočnim stranama fasada postoje otvori za ventilaciju terena leti, a na ovaj način teniske dvorane jednostavno se mogu povezati i mogu postati prostori za organizovanje raznovrsnih događaja.

Foto: Leonar Dofinotti

Rüssli Architekten su takođe izgradili i i novu tenisku kuću, koja je orijentisana ka otvorenom terenu i povezuje dva zatvorena terena.

Foto: Leonar Dofinotti

Grafički prilozi

Osnova krovne ravni

Osnova

Preseci kroz objekat

Izgled

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *