Ilustracija MIT-ja pokazuje jednu od mogućih upotreba nove tehnologije, kao zavesu uz zid; Izvor: MIT News
Materijali

Svilena zavesa mogla bi biti spas za sve vas sa bučnim komšijama

Funkcionišući poput zvučnika, sistem je na testu rezultirao smanjenjem prenošenog zvuka za 75 procenata, reflektujući ga pritom nazad ka izvoru čak do 68 odsto.

Spas za ljude širom sveta koji imaju glasne susede možda je na pomolu, jer su naučnici sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) u SAD razvili metod korišćenja tankih slojeva tkanine koji mogu da ponište ili blokiraju zvuk, gde kod drugog slučaja buka čak biva reflektovana u pravcu svog izvora.

Nadovezujući se na prethodnu studiju MIT-ja, u kojoj su listovi tkanine pretvoreni u mikrofone, najnoviji projekat pretvara ih u zvučnike. To se postiže uzimanjem tankog lista tkanine (najbolje svile) i lepljenjem jednog piezoelektričnog vlakna na njegovu površinu. Ovo vlakno postavlja se vertikalno niz sredinu lista, koji ima debljinu od samo 0,13 mm.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sistem koji radi poput zvučnika

Piezoelektrični materijali se deformišu kada kroz njih prolazi električna struja. Kada se ta struja brzo menja, vlakno brzo oscilira između svog početnog i deformisanog stanja, proizvodeći vibracije koje putuju kroz list materijala. Te vibracije zatim pomeraju vazduh kako bi se proizveli zvučni talasi, te ovaj sistem zapravo radi poput zvučnika.

Ako se zvučni talasi tkanine namerno postave van faze sa napadnim zvučnim talasima, oni poništavaju te druge talase, na isti način kao što funkcionišu slušalice za poništavanje buke. U laboratorijskim testovima, svileni kvadrat od 8 sa 8 centimetara mogao je da emituje do 70 decibela zvuka, smanjujući napadne zvukove za do 37 decibela.

S tim u vezi, ova tehnika je za sada najefikasnija u prilično malim prostorima, ne u većim prostorima poput spavaćih soba. Tu do izražaja dolazi druga tehnika.

Tkanina može da potisne zvuk generisanjem zvučnih talasa koji ometaju neželjenu buku da bi je poništili (slika C) ili tako što će se držati mirno da potisne vibracije koje su ključne za prenos zvuka (slika D); Izvor: MIT News

Naučnici su bili iznenađeni otkrićem da tehnologija takođe povećava sposobnost tkanine da reflektuje zvuk nazad ka izvoru odakle je došao, i to čak do 68%.

Umesto da pomeraju tkaninu dovoljno da mogu da proizvedu zvučne talase, piezoelektrično vlakno može se koristiti tako da na jednostavan način drži materijal mirno, sprečavajući ga da vibrira sinhronizovano sa napadnim zvučnim talasima koji udaraju u njegovu površinu.

Dakle, ako bi se list materijala zakačio na zid spavaće sobe, veći deo napadnog zvuka koji bi se provukao kroz taj zid ne bi mogao da prođe kroz tkaninu.

Kada je testirana u laboratoriji, ova tehnika je smanjila vibracije u svili do 95%, rezultirajući smanjenjem prenošenog zvuka za 75%. Naučnici su bili iznenađeni otkrićem da tehnologija takođe povećava sposobnost tkanine da reflektuje zvuk, nazad ka izvoru odakle je došao, i to čak do 68%.

„Iako tkaninu možemo koristiti da bismo stvorili zvuk, već postoji toliko buke u našem svetu. Pomislili smo da bi stvaranje tišine moglo biti vrednije,“ istakla je vodeća autorka studije Grace (Noel) Yang za New Atlas.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *