Garaža je projektovana za 491 vozilo; Izvor: www.starigrad.org.rs
Novi objekti

Otkriven budući izgled garaže „25. maj“ sa skoro 500 parking mesta

Pogledajte na koji način će parter objekta od preko 15.000 kvadrata biti povezan sa parkovskom površinom budućeg jedinstvenog zelenog koridora u Beogradu.

Početkom sedmice obelodanjene 3D vizuelizacije daju nam novi uvid u dvoetažnu garažu „25. maj“ planiranu u obuhvatu beogradskog Linijskog parka, koja će se ispod postojećeg parkirališta graditi prema projektu firme Mašinošprojekt Kopring.

Prema Urbanističkom projektu, koji se tokom aprila nalazio na javnom uvidu, garaža će nići u centralnoj zoni grada, na desnoj obali Dunava, na prostoru između Ulice Tadeuša Košćuška i Dunavske ulice, a moći će da primi skoro 500 vozila.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Šira situacija sa granicom obuhvata UP-a

Od sportskog centra do javne zelene površine

Podsetimo, granicom UP-a obuhvaćen je prostor od 16.174 m² između objekta SRC „Milan Gale Muškatirović“, teniskog centra i ulice Tadeuša Košćuška, do javne zelene površine planirane potceline 1.3 Linijskog parka.

Idejnim rešenjem predviđeno je uklanjanje postojećeg parkinga i izgradnja dvoetažne podzemne garaže sa idejom da se izvrši povezivanje partera sa parkovskom površinom Linijskog parka.

U okviru parkovske celine projektovani su i sportski tereni; Izvor: www.starigrad.org.rs

Objekat je projektovan kao niz prostora za potrebe parkiranja motornih vozila i parkiranje bicikala, sa elektro-punjačima i sl.

Unutrašnji prostor je prilagođen novoj nameni, kao i konstrukcija uslovljena novom funkcijom i savremenom tehnologijom izgradnje.

Objekat je projektovan kao niz prostora za potrebe parkiranja motornih vozila i parkiranje bicikala, sa elektro-punjačima i sl.

Ukupna bruto površina preko 15.000 kvadrata

Objekat je spratnosti 2Po+P, dok kapacitet garaže iznosi 491 parking mesto, od čega je za potrebe parkiranja osoba sa invaliditetom planirano 25 parking mesta (5%).

Na nivou prizemlja u zoni ulaza i izlaza, planirani su i prostori u funkciji naplate, kontrole i obezbeđenja.

Prema korisnoj površini spada u velike garaže (više od 1.500 m²), zauzimajući ukupnu bruto površinu (podzemno i nadzemno) od 15.276 kvadratnih metara.

Osnova nivoa -1

Šta obuhvata potcelina 1.3 Linijskog parka

Garaža „25. maj“ nadovezaće se na budući Linijski park na potezu potceline 1.3, koja obuhvata lokaciju duž Dunavske ulice u granicama koje su određene – regulacijom Dunavske ulice na južnoj strani, Ulicom Tadeuša Košćuškog na istočnoj strani, Dunavom i RSC „Milan Gale Muškatirović“ na severnoj i severozapadnoj strani, kao i Teniskim terenima „Novak“ na zapadnoj strani.

Autori dr Milena VukmirovićIvana Vujović, dr Boris Radić i Aleksandar Ćopić bazirali su svoj koncept na ideji da pomenuti prostor funkcioniše 24/7, tokom cele godine. Stečena obaveza sa kojom su se autori suočili na ovoj lokaciji bilo je urbanističko rešenje K-Distrikta, koje je u fazi izgradnje.

LinkPark kao deo Linijskog parka; Foto: Google Earth

Tektoničnost ove celine ogleda se kroz oblikovanje parka u kome se javljaju podužne strukture koje su inspirisane topografijom rečnog korita.

Ovo urbanističko rešenje je integrisano i planerski – usklađivanjem namena i projektanski – novim parternim uređenjem. Tektoničnost ove celine ogleda se kroz oblikovanje parka u kome se javljaju podužne strukture koje su inspirisane topografijom rečnog korita.

Pomenuti koncept, nazvan LinkPark, autori su obrazložili navodeći da, iako je cilj da se svaka od 10 prostornih celina tretira zasebno, neophodno je ujediniti ih u funkcionalnom smislu. U skladu sa predloženim, formirali su dominantne veze koje bi se prostirale duž cele lokacije nenarušavajući oblikovno druga autorska rešenja.

Koncept je definisan kroz pet funkcionalno određenih poteza – linija: Glavnom linijom, Aktivnom linijom, Linijom kretanja tramvaja (potencijalno), EcoAuto linijom i Linijom biodiverziteta. Najkaraterističniji detalj projekta svakako je konzolna platforma nad Dunavom, a više informacija o ovoj, kao i o ostalim celinama Linijskog parka saznaćete ovde.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Malo mraka iz odžaka

    Ništa bez parking-a

  2. djp

    samo beton, samo automobili 😡

  3. [email protected]

    oblikujete zdravu sredinu u nezdravu 😢

Ostavite odgovor

Obavezna polja *