Izdvojeno, Materijali

Moderna pećina: Nabijača u pustinji bez klima-uređaja

Korišćenjem lokalnog materijala, ali i lokalnog znanja, napravljena je kuća zvana Cave koja se savršeno uklapa u prirodu.

Meksičke pustinje nemaju ničeg drugog sem zemlje, kamena i malo niskog, suvog rastinja. Ali to nije obeshrabrilo arhitekte iz studija Greenfield da baš usred nje sagrade kuću. Mane su preokrenute u prednost pa je sav lokalan materijal iskorišćen kako bi se sagradila savremena kubična vila kojoj je dato ime baš kakvo i zaslužuje – Pećina (Cave).

nabijaca-zemlja-kamen-meksiko-2

Ovo ime duguje pre svega izgledu zbog materijala od koje je vila napravljena – a to je kombinacija nabijene zemlje i kamena. Zemlja je mešana sa šibljastim rastinjem, koja služi kao prirodna armatura, i potom nabijana do potrebne čvrstoće. Ovo znanje lokalnih meštana ispostavilo se kao krucijalno pri podizanju Pećine!

nabijaca-zemlja-kamen-meksiko-3

Kuću karakteriše i velika količina kamena – lokalnog, naravno. Lomljeni kamen slagan je u zidove i posle zalivan krečnim malterom. Kombinacijom kamena i nabijene zemlje stvoreni su zidovi koji održavaju temperaturu u prostorijama prijatnim čak i pri visokim meksičkim temperaturama. Zbog toga ova moderna pećina nema klima-uređaje!

nabijaca-zemlja-kamen-meksiko-4

Vila je podignuta u prirodnom parku Maderas del Carmen i ima sjajaa pogled na planine Sierra Madre. Zbog toga su delovi fasade urađeni od stakla – od poda do plafona.

nabijaca-zemlja-kamen-meksiko-7nabijaca-zemlja-kamen-meksiko-5 nabijaca-zemlja-kamen-meksiko-6 nabijaca-zemlja-kamen-meksiko-8

Foto: Adrián Llaguno

Pogledajte i ovu nabijaču koja sama pravi električnu energiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *