Izvođenje, Materijali, Saveti arhitekte Sonje

Kako izolovati ploču terase

Draga Sonja, produžili smo ploču na spoljnoj terasi a ispod nje planiramo da izgradimo čekaonicu za ordinaciju. Sa gornje strane ploče trebamo da izvedemo hidroizolaciju. Problem je spoj dve ploče koji „diše“. Treba nam neki materijal koji ima elastičnost. Terasa se sa gornje strane neće koristiti, a možda u budućnosti stavimo i pločice. Interesuje me optimalno rešenje jer teorijski idealnih ali preskupih rešenja ( Parna brana, stirodur, košuljica, hidroizolacija, pa na sve to još i pločice) smo se naslušali. Verujemo da imate neki bolji i praktičniji predlog.

Marko Kovačević

Dragi Marko,

Povodom vašeg pitanja obratili smo se kompaniji Sika gde je Vukoje Mašulović dao četiri predloga rešenja. Nadamo se da će vam sledeći predlozi pomoći:

 • Rešenje 1

Najbolje i najskuplje rešenje za hidroizolaciju spoja dve ploče je Sikadur Combiflex sistem. Ovaj sistem služi za zaptivanje konstruktivnih, dilatacionih i radnih spojnica kao i pukotina. Omogućava nepravilna i velika pomeranja u više smerova. Dužina trake ovoga sistema je minimum 25 metara dužnih, što u ovom slučaju nismo sigurni da li je previše.

 

 • Rešenje 2

Jeftinije rešenje je zaptivanje nekim od fleksibilnih gitova na bazi poliuretana. Sikaflex PRO-3 je jednokomponentna elastična masa za zaptivanje spojnica koja očvršćava u kontaktu sa vlagom, sa visokom mehaničkom otpornošću. Koristi se za unutrašnju i spoljašnju primenu tako da bi odgovarala ovom prosotru.

 

 • Rešenje 3

Sikafloor 400N Elastic+  je dobro rešenje za hidroizolaciju ukoliko se izvede u 3 sloja. Međutim, ovaj materijal nije sjajan ukoliko se kasnije izvodi sistem koji ste naveli (parna brana, termika, sloj za pad, hidroizolacija, keramika) iz prostog razloga što se jako teško uklanja sa podloge.

 • Rešenje 4

U slučajevima kad ispod terase koja se hidroizoluje imamo prostoriju koja se greje, kompanija Sika stoji iza najsigurnijeg rešenja: Sika Bond T8. Ovo je jednokomponentni elastični hidroizolacioni lepak za keramičke pločice. Ovo rešenje zahteva da se na terasu postave pločice pod padom.

Pogledajte i kako se izliva cementna košuljica:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Jugoslav

  Poz. Ja sam Jugoslav i imam isto terasu 150km2 sa problemom malo vecim. Moja ploca ispod garaza idr. Propusta na pukotinama koje vremenom rade gore dole po 5 do 6 mm. Sta uraditi i to izolovati je veliki problem. Unapred hvala na odgovoru a ako bih mogo dobiti i vas br.tel. poz.

  1. Igor Conić

   Najbolje da kontaktirate direktno proizvođača Siku na mail [email protected] . Oni vam mogu ponuditi rešenje za vaš problem

Ostavite odgovor

Obavezna polja *