Izvođenje

Poplave rađaju novu vrstu kiborg arhitekture

Zamislite da kuću koju možete da podignete za par metara kada naiđe poplavni talas. Tako nešto je već moguće!

Kuća Farnsworth, remek-delo arhitekte Miesa van der Rohea na obalama reke Foks u Ilionisu, već su tri puta pogodile stogodišnje vode u poslednjih 20 godina. Zato zaštitari razmišljaju da ovu vrednu kuću postave na hidraulične dizalice koje će je podići iznad nivoa poplavnog talasa. Kuća Farnsworth će tako postati prava kiborg zgrada ali to nije prvi takav primer u praksi.

Farnsworth-House-podizanje-1

Arhitekta i kritičar Blair Kamim objavio je u časopisu Chicago Tribune kako Nacionalno društvo za zaštitu istorijskih objekata planira da od propasti sačuva Farnsworth House – kuću o kojoj svi studenti arhitekture uče tokom studija kao izuzetan primer arhitektonskog dostignuća. Kada je arhitekta Mies projektovao ovu kuću još tokom kasnih 40-tih godina prošlog veka, on je imao u vidu da ona može biti plavljena. Stoga ju je podigao na čelične stubove kako bi zaštito objekat a i da bi u isto vreme postigao efekat plutanja kuće po vodi. Pošto se klimatska situacija menja pa su poplave sve češća pojava, bilo je potrebno nešto poduzeti jer krhki objekat više nije u stanju da izdrži ovako stresne situacije.

Farnsworth-House-podizanje-2

Najjednostavnija opcija je da se kuća izmesti na novu, sigurniju lokaciju. Ipak istoričari umetnosti slažu se da bi ovo narušilo harmoniju objekta s prirodom. Druga opcija bila je da se kuća podigne na nove, više temelje koji bi kuću podigli iznad nivoa poplavnih talasa. Ali obrazloženje kritike su bile iste kao i za prvi predlog a pritom bi ova solucija koštala čak 2,9 miliona dolara. Treća opcija, najvrednija pažnje, koštala bi nešto malo više ali bi verovatno uspela da pomiri struku i kritičare.

Naime, Nacionalno društvo za zaštitu istorijskih objekata planira da kuću privremeno premesti na novu lokaciju, potom da iskopa rube ispod objekta i u njih postavi hidraulične dizalice koje će na jedan pritisak dugmeta kuću podići iznad nadolazeće vode kada reka Foks ponovo nabuja.

Iako ovo izgleda kao scenario za naučno-fantastični film, ideja da se kuća stara 65 godina diže i spušta u zavisnosti od situacije na terenu uopšte nije nerealna pogotovo uzimajući u obrzir druge izvedene primere u Americi.

Farnsworth-House-podizanje-3

Na oko 1.000 kilometara istočno od Farnswortha, hidraulične prese već dižu kuće u okrugu Jersey Shore kako bi se odbranile od poplava. Kompanija Ram Jack Foundation Solutions iz Severne Karoline specijalizovala se za prepravljanje starih kuća. Njihov sistem se zove Sandy Bracket a zapravo se radi o spiralnom sistemu čeličnih podupirača koji može da obuhvati temelje kuće i omogući podizanje kuće.

Farnsworth-House-podizanje-4

Pogledajte i amfibijsku kuću koja pluta po vodi.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *