Ustanička 12 na skoro 30.000 kvadrata
Domaći projekti, Izdvojeno

Zgrada U12 – kompleksno rešavanje savremenog stanovanja

Arhitekturu ove stambene mega-strukture od 30.000 kvadrata u Ustaničkoj 12 krasi kombinacija naglašenog ugla i masivnog podužnog kubusa obe lamele.

Velika ponuda na tržištu nekretnina opstala je i uprkos pandemiji korone. Mnogi su se nadali da će zastoj privrede sniziti cene stanova, ali kao što su analitičari na polju investicija u svetu nekretnina pretpostavili; ako do novembra/decembra 2020. godine cene stanova ne budu pale, odnos ponude i potražnje biće nastavljen u ritmu kao i pre naleta pandemije.

30.000 kvadrata

Najveća ponuda je za novogradnjom, gde su najtraženiji stanovi manje i srednje kvadrature (od 30 do 80 kvadrata), naravno na određenim prestižnim lokacijama u starom centru ili Novom Beogradu, sa pogledom na neku od reka ili na neku od panorama grada. To ne znači da su to jedini parametri koji određuju kvalitet jednog stana niti da su to jedine lokacije koje se uspešno prodaju, što potvrđuje i projekat koji sada predstavljamo. U pitanju je zgrada U 12, rešenje projektanata iz Bureau Cube Partners-a, a karakteriše ga neverovatnih 189 stambenih jedinica!

U ponudi je 189 stanova

Objekat U 12 predstavlja dvostrano uzidan objekat, organizovan kroz dve lamele.

Objekat U 12 poneo je naziv po lokaciji na kojoj će biti građen, Ustaničkoj ulici br. 12, a predstavlja dvostrano uzidan objekat, organizovan kroz dve lamele, sa tri podzemne etaže, suterenom, prizemljem, sedam spratova i jednim povučenim spratom. Pored stanovanja, na koji je stavljen akcenat, zgrada poseduje šest komercijalnih prostora u prizemlju i devetnaest poslovnih apartmana na prvoj etaži, dok su spomenuti stanovi pozicionirani na ostalim etažama.

Dominiraju manji stanovi

Ukupna površina objekta (podzemnih i nadzemnih etaža) iznosi preko 30.000 kvadrata i uzevši u obzir sve navedene brojeve, možemo zaključiti da je pred nama projekat veoma kompleksne strukture. Bilo je veoma teško udovoljiti željama investitora, koji je sledeći navedene trendove u svetu nekretnina, procenio da bi mu najviše odgovarao jedan veliki objekat u kojem će dominirati manji stanovi (garsonjere/jednosobni), na veoma frekventnoj lokaciji (na 5 do 10 min od centra ili Novog Beograda), povoljni za korišćenje studenata, mladih parova, tj. osoba koji tek zasnivaju porodicu. Naravno, broj stambenih jedinica je morao da prati i broj parking mesta, što je u ovom slučaju veoma efektno rešeno garažom na više podzemnih etaža.

Dominiraju stanovi manje kvadrature

Dominacija ugaone lamele

Struktura osnove zgrade U 12 je atipična, nastala kao proizvod najboljeg mogućeg rešenja konfiguracije stambenih jedinica, a sa druge strane maksimalne iskorišćenosti celokupne parcele. Ovim pristupom su dobijene dve lamele – veća, koja se proteže duž Ustaničke ulice i manja, koja se na veću nadovezuje na uglu parcele. Da bi vertikalna komunikacija bila što bolje ostvarena, veća lamela je projektovana sa dva stepenišno-liftovska jezgra i jednim pomoćnim (požarnim), dok je u manjoj lameli vertikalna veza ostvarena sa jednim jezgrom.

Na prvi pogled, veća lamela ima veoma izduženu koridorsku strukturu horizontalnih komunikacija (hodnika), koja je tipična za današnje stambene zgrade i nije najpovoljnija za organizaciju prostora stambenih jedinica, ali kada se uzme u obzir da je veća lamela većim delom ispunjena manjim stanovima, a da svi veći stanovi mahom imaju dvostranu orjentaciju, možemo zaključiti da je ovo rešenje veoma solidno „upakovano“. Sa druge strane, manja, ugaona lamela ostavila je znatno više prostora za razmišljanje i virtuoznost autora, što se oslikava i na fasadi objekta.

Projekat je uradio Bureau Cube Partners

Slog preplitanja stanova i terasa najviše podsećaju na razigrani brutalistički neboder japanskog arhitekte Kurokave.

Kada sagledamo fasadu, tj. arhitekturu ove stambene mega-strukture, primetićemo da su autori odlično iskoristili kombinaciju naglašenog ugla i masivnog podužnog kubusa obe lamele. Na projektu možemo videti više nego interesantan „događaj na uglu“, gde se naizmenično prepliću kubične zastakljene forme stanova i njihovih terasa, a koje svojim slogom najviše podsećaju na razigrani brutalistički neboder japanskog arhitekte Kurokave. Ovaj preplet fasadnih masa ukazuje da i jedna uslovno rečeno obična stambeno-poslovna zgrada, može dobiti zanimljivu, autorsku crtu, koju je investitor spreman da izvede, kako bi podigao estetsku vrednost svog objekta.

Izbegnuta monotonija

Masivno fasadno platno veće lamele rešeno je u sličnom duhu ritmične smene punih i praznih polja, tj. naglašavanjem određenih terasa njihovim delimičnim ispuštanjem u prostor i primenom drugačijeg, tamnijeg kolorita u završnoj obradi. Na taj način, izbegnuta je monotonija, tipična za većinu novobeogradskih podužnih stambenih lamela, a zgrada dobila prekopotrebnu fasadnu likovnost. Arhitektura sledi principe posleratne moderne, gde ne postoje suvišni detalji ili zamorna dekoracija, već je sve rešeno harmoničnim uklapanjem proporcionalno usklađenih kubičnih masa, a koji opet prate unutrašnju strukturu prostora.

Noćni izgled fasade

Investitor : arhitekta

Možemo zaključiti da je pred arhitektama iz Bureau Cube Partners-a bio nimalo jednostavan zadatak, koji su oni rešili na jedan veoma efektan način i investitoru ponudili funkcionalan, a opet arhitektonski atraktivan projekat. Posleratna Beogradska škola stanovanja, koja je jedna od glavnih tema ovogodišnje BINA izložbe, ostavila je neizbrisiv trag u prostoru našeg grada, ali i na stvaralaštvo mlađih generacija.

Stambene zgrade arhitekata Lojanice, Čanka, Stjepanovića, Jankovića, Marušića, Mitrovića i drugih postavile su jedan kvalitativni nivo, kako strukture stambenih jedinica, tako i arhitekture koja je iz njih proizašla, a koji još dugo godina neće biti lako prevaziđen. Međutim, nije toliko u pitanju znanje novih generacija arhitekata, već je mnogo više do investitora, na čije zahteve savremeni arhitekta mora dati što bolji odgovor. Pravi primer ovog odnosa je i zgrada U 12, gde su se autori uhvatili u koštac sa izuzetno zahtevnom prostornom problematikom i ponudili jedno potpuno neočekivano, a opet veoma originalno rešenje, sledeći pouke upravo Beogradske škole stanovanja, provučene kroz prizmu savremenih investitorsko-arhitektonskih relacija.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. arhitekta

    dosta dobro spakovana osnova

  2. miki

    čemu ovoliki ukrasi? strava !

Оставите одговор

Obavezna polja *