Ostatke nekadašnjeg objekta kupila je novosadska firma Astoria Properties; Foto: Beobuild
Domaći projekti

Nov projekat za nekadašnju zgradu Beobanke na Zelenom vencu

Poslovna kula Brankova BC od trinaest spratova može postati novi orijentir Beograda.

Zgrada nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu dobila je novog vlasnika, čime je stavljena tačka na prethodni projekat kompanije Stattwerk posle čitave tri godine, saznaje Beobuild.

Ostatke nekadašnjeg objekta kupila je novosadska firma Astoria Properties, a već su i odmakle pripreme za temeljnu rekonstrukciju ovog zaštićenog zdanja. Zjapeća ruina u samom centru grada konačno bi mogla biti ponovo privedena nameni, a novi projekat rekonstrukcije već je u procesu pribavljanja građevinske dozvole i neophodnih odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika.

Počele su pripreme za temeljnu rekonstrukciju ovog zaštićenog zdanja; Foto: Beobuild

Objekat se sastoji iz glavne kule (Su+P+13) i aneksa ka Brankovoj ulici (Po+P+5).

Rekonstrukcija objekta će biti izvedena u postojećim gabaritima, a ukupna površina objekta je oko 10.000 kvadrata. Objekat se sastoji iz glavne kule (Su+P+13) i aneksa ka Brankovoj ulici (Po+P+5), primarno poslovne namene sa svim pratećim funkcijama i mogućnošću realizacije komercijalnog prizemlja.

Treća arhitektonska celina ovog kompleksa, odnosno aneks ka Ulici carice Milice, nije u istom vlasništvu, pa tako nažalost neće ni biti obuhvaćen projektom rekonstrukcije. Nepostojanje posebnog parking prostora ili podzemne garaže, ostaje ograničavajuća okolnost ovog kompleksa, što će verovatno biti razmatrano i rešavano u nekoj kasnijoj fazi.

Postojeće stanje zgrade na Zelenom vencu

Radovi kreću ovog leta?

Pribavljanje građevinske dozvole i potrebnih odobrenja je u toku, tako da se i početak radova moze očekivati relativno skoro, prema nekim najavama već ovog leta. Više fotografija pogledajte na Beobuildu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Marko

  A sta se desilo sa prethodnim resenjem koje je bilo mnogo inovativnije i lepše?

  1. miki

   pa marko srbija nije još na tom nivou razvoja da održava zelenu zgradu punu zelenih terasa, zelenih balkona kao što nije bila spremna za zahu hadid na dorćolu, fantastičan kompleks pa su prepustili slovencu borisu podrecca, ništa bez slovenaca kao da su od boga dati i posle jugoslavije nažalost!ovo je ogroman napredak od 1999. za srbiju da se stavi tačka veruj! svaka čast dragi novosađani jer ekipu očigledno ništa nije sramota u srbistanu! konačno je zatvorite, okupajte da me nije sramota da kažem da sam rođen u ovom jezivom gradu! ipak je to moj zeleni venac!

 2. Zoran

  Oppaaa
  NYC style, ha? 🙂
  Ako, ako, i treba malo

 3. Goran

  Bogu hvala, ispeglani modernizam umesto one distopije…

 4. Mrs.Bi

  Treba je skratiti na visinu okolnih zgrada. Grozna je i nijedno rešenje to nece popraviti.

 5. arhitekta

  a šta je sa delom zgrade u Carice Milice?
  deluje mi da se renoviraju smo zgrade ka Zelenom vencu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *