Arhitektura, Izdvojeno

Imate li hrabrosti da živite u ovakvoj kući?

OPA je predstavio konceptualni projekat kuće na litici Egejskog mora, koja nosi zaslužen naziv Casa brutale.

Prema rečima arhitekata, Casa brutale trebalo bi u osnovi da predstavlja spoj jednostavnosti i harmonije, kakvom bi se po nijma trebalo i težiti u savremenoj arhitekturi. Kuća je zamišljena kao životni prostor koji se poput kameleona utapa u okruženje. Casa brutale predstavlja istraživanje estetike, funkcije, strukture i mogućnosti inženjeringa, s nadom da će postojati mogućnost da se projekat jednom i realizuje.

Casa brutale 01

Umesto da stoji na litici, s prekrasnim pogledom na more, projekat kuće je zamišljen kao ukopan u stenu. Materijali koji bi se koristili tokom izgradnje projekta su jednostavni, poput drveta, stakla i sirovog betona. Ideja je akcenat staviti na okolni pejzaž i more, a ne na materijalizaciju samog objekta – mada je on sam po sebi već spektakularan.

Casa brutale  02

Krov kuće, koji bi bio izveden od armiranog stakla, koristio bi se kao bazen. Ujedno bi funkcionisao i kao ogromni svetlarnik.

Casa brutale 03

Casa brutale 04

Kroz središte kuće se proteže stepenište od 50 stepenika, koje vodi kroz čitav objekat. Moguće je samo ovakvo kretanje jer je jedini ulaz na vrhu a jedina slobodna fasada je ona koja je u ravni s liticom i gleda u more.

Casa brutale 05

Celokupni enterijer kuće je prilično sveden i pretežno urađen u betonu i drvetu. Mnogobrojna ogledala i staklene površine u kombinaciji sa svetlošću prave veoma zanimljive senke.

Casa brutale 06

Casa brutale 07

 

Pogledajte sličan projekat kuće na litici.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Eli

    Imam li hrabrosti da zivim u ovoj kuci? Jok!

Оставите одговор

Obavezna polja *