Potkrovlje stana opremljeno je Velux krovnim prozorima; Foto: Vesna Stojaković
Domaći projekti, Promo

Potkrovlje okupano svetlošću za novi život stana podno Petrovaradinske tvrđave

Krovni prozori na tavanu omogućili su ne samo ulazak velike količine dnevne svetlosti već i dobijanje modernog prostora koji sada vredi mnogo više.

Novosadski Modelart Arhitekti ovog puta predstavljaju nam projekat uređenja stana od 65 kvadrata, izveden u Štrosmajerovoj ulicu u popularnom Gradiću iliti Podgrađu, staroj baroknoj četvrti koja se nalazi u donjem delu čuvene Petrovaradinske tvrđave.

Zahtev je bio da se stan u starom objektu adaptira i renovira, uz preuređivanje tavanskog prostora i povezivanje sa prizemnim delom. Jedan od zahteva je bio stvaranje savremenog prostora, koji pritom neće izgubiti svoj izvorni karakter. Pažljivim izborom materijala, cilj je bio da se zadrži rustičnost prostora, uz poštovanje zatečenog konteksta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled sa tvrđave na Štrosmajerovu ulicu; Foto: Vesna Stojaković

Intenzivna obnova Podgrađa

Prostor se nalazi u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, koje poslednjih nekoliko godina prolazi kroz intenzivnu obnovu.

Obnovom fasada i krovova objekata, koji su uglavnom izgrađeni u 17. i 18. veku, Podgrađu je vraćen stari sjaj, čime je postalo epicentar kulturnih dešavanja, ali i atraktivan prostor za život.

Stan koji je predmet adaptacije nalazi se u Štrosmajerovoj ulici, u prizemnom objektu sa tavanskim prostorom.

Stan se nalazi u prizemnom objektu sa tavanskim prostorom; Foto: Vesna Stojaković

Ideja je bila da stepenište bude lagano i prozračno, zbog čega je odabrana tanka čelična konstrukcija.

Kako objašnjavaju novosadske arhitekte, centralni element prostora je spiralno stepenište, koje povezuje prizemlje sa potkrovljem. Ideja je bila da stepenište bude lagano i prozračno, zbog čega je odabrana tanka čelična konstrukcija.

Koncept oblikovanja enterijera zasnovan je na kontrastu različitih materijala: s jedne strane crni metalni elementi i betonske površine daju prostoru savremen, industrijski karakter, a s druge strane, prirodni materijalidrvo i opeka – daju dozu rustičnosti i iskazuju poštovanje prema izvornoj arhitekturi.

Koncept oblikovanja enterijera zasnovan je na kontrastu različitih materijala; Foto: Vesna Stojaković

Krovni prozori za punu iskorišćenost potencijala

Glavni adut ovog malog stana svakako je potkrovlje. Zatečeni tavanski prostor se pokazao kao vrlo pogodan za transformaciju potkrovlja, uz male intervencije na drvenoj krovnoj konstrukciji.

Za punu iskorišćenost potencijala tavana iskorišćeni su VELUX krovni prozori, koji su omogućili ne samo ulazak velike količine dnevne svetlosti, nego i pogled na Petrovaradinsku tvrđavu i toranj sa satom.

Ugrađena su četiri VELUX MK06 GZL krovna prozora, grupisana u Quattro rešenje. Ovakva kombinacija pruža osećaj jednog velikog prozora, dajući izuzetno atraktivno rešenje.

Razlozi zašto su odabrani baš VELUX prozori su, pored poznatog kvaliteta, garancija od 10 godina kada se ugrađuju sa BDX termo i hidroizolacionim setom, kao i besplatna tehnička podrška i lista preporučenih majstora.

Iz stana je omogućen pogled na Petrovaradinsku tvrđavu i toranj sa satom; Foto: Vesna Stojaković

Ukupna površina prozora prilagođena je površini prostora, tako da se dobije optimalna količina
dnevnog svetla.

Na raspored i veličinu prozora uticala je krovna konstrukcija – razmak između rogova i visina nadzitka.

Objekat u kome se stan nalazi je pod zaštitom, pa nije bilo moguće menjati gabarite objekta i dodatno podizati krovnu konstrukciju.

Ipak, krovna konstrukcija je bila pogodna za ugradnju VELUX krovnih prozora i organizaciju komfornog prostora u potkrovlju.

„Ukupna površina prozora prilagođena je površini prostora, tako da se dobije optimalna količina dnevnog svetla“ – kažu arhitekte.

Ukupna površina prozora prilagođena je površini prostora; Foto: Vesna Stojaković

Kvalitetna adaptacija tavanskog prostora

Kako dalje objašnjavaju naši sagovornici, tavanski prostor može biti odličan za život i rad, ako se prostor adekvatno iskoristi i kvalitetno adaptira.

Prilikom projektovanja krova, često se ne razmišlja o potencijalnom iskorišćenju tavanskog prostora, pa se krovna konstrukcija ne prilagođava novoj nameni prostora.

Zbog toga je najčešće potrebno naknadno prilagoditi krovnu konstrukciju, da bi se dobila adekvatna visina i funkcionalnost prostora.

Potkrovlje na početku izvođenja radova; Foto: Vesna Stojaković

Za dobru osvetljenost potkrovlja krovni prozori su efikasnije rešenje od krovnih badža, jer propuštaju znatno više sunčeve svetlosti.

Kvalitet potkrovlja, dodaju iz Modelarta, najviše zavisi od kvaliteta gradnje: adekvatna termoizolacija je neophodna za toplotni komfor, dok je za osvetljenost prostora najvažniji broj i raspored otvora.

„Za dobru osvetljenost potkrovlja krovni prozori su efikasnije rešenje od krovnih badža, jer propuštaju znatno više sunčeve svetlosti, a u nekim slučajevima su i jedino rešenje – npr. kad se radi o objektu pod zaštitom, gde nije moguća izmena gabarita krova“ – kažu arhitekte.

Navode da je postojeća međuspratna drvena konstrukcija zadržana, uz restauraciju drvenih greda, koje su ostale vidljive. To se odnosi i na krovnu konstrukciju, gde su drveni stubovi i krovne raspinjače ostali vidljivi.

Postojeća međuspratna drvena konstrukcija je zadržana; Foto: Vesna Stojaković

Funkcionalnost i savremenost uz poštovanje istorije

S obzirom na to da je reč o malom prostoru, u projektantskom smislu najveći izazov je bio stvoriti funkcionalan i savremen stan, uz istovremeno zadržavanje postojećeg ambijenta i poštovanja istorije objekta.

„Prilikom izvođenja radova na renoviranju, najveći izazov je bio zadržati i dodatno učvrstiti postojeće elemente konstrukcije, posebno drvene grede, a da da se ne naruši statička stabilnost objekta“ – kažu autori.

Prostor se sastoji iz prizemlja, u kome se nalaze dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom i kupatilo, i potkrovlja, gde je smeštena spavaća soba sa radnim prostorom.

Dnevni boravak stana u Štrosmajerovoj; Foto: Vesna Stojaković

Kada se susretnu jasni zahtevi i smernice klijenta sa vizijom projektanta, rezultat je prostor kojim su obe strane zadovoljne.

Kako na kraju napominju novosadske arhitekte, kada se susretnu jasni zahtevi i smernice klijenta sa vizijom projektanta, rezultat je prostor kojim su obe strane zadovoljne.

„U ovom slučaju sve ‘kockice’ su se sklopile u funkcionalan i komforan životni prostor, kome posebnu vrednost svakako daje potkrovlje okupano svetlošću“ – kažu za Gradnju iz studija Modelart Arhitekti.

Imate pitanja?

Ako i vi planirate sličan projekat pozivamo vas da kontaktirate VELUX i dobijete besplatne konsultacije u vezi sa njihovim širokim asortimanom usluga koje odgovaraju svakoj situaciji.

Foto-galerija

Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković

Faktografija
naziv projekta:

Stan u Štrosmajerovoj

lokacija:

Podgrađe, Petrovaradin, Novi Sad

autor:

Modelart Arhitekti

godina projektovanja :

2021–2022.

godina izgradnje:

2022.

površina:

65 m2

spratnost:

P+Pk

fotografija:

Vesna Stojaković

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *