Promo

Život u potkrovlju? Dobra ideja!

Kako da slabe tačke potkrovlja pretvorite u najjače strane vašeg doma.

Potkrovlja su oduvek bila mesta sa romantičnom reputacijom, kao i kreativna, inspirativna i ponekad bajkovita mesta, imala i onu drugu stranu koja je proistekla iz lošeg iskustva stanara u potkrovljima nekoliko decenija unazad, pre svega zbog nedovoljno dobre gradnje i izolacije ovih u drugim delovima sveta najelitnijih i najprestižnijih mesta za život.

Ako i vi imate neke nedoumice i strepnju da „svijete gnezdo“ u potkrovlju, proširite svoj stambeni prostor zbog dolaska, mladih novih članova vaše porodice ili pak, želite svoj mir i izdvojeno mesto na kojem vaš puni radni i kreativni potencijal dolazi do izražaja, evo prilike da možda i neke svoje strahove prevaziđete.

Iako daju i do dva puta više svetlosti u odnosu na fasadne prozore, obezbeđujući dvoljno svetlosti za aktivan život, ono što se najčešće navodi kao ,,slaba tačka’’ u potkrovlju, jesu krovni prozori. Kako da ova slaba mesta pretvorite u najjače strane vašeg doma u potkrovlju.

zivot-u-potkrovlju-01

1. Veoma je važno da ugradnja krovnih prozora bude izvedena od strane stručnih i obučenih majstora koji će vam za tu ugradnju dati garanciju. Kada još u ugradnju svog krovnog prozora dodate termo i hidrouzolacioni set i produžite garanciju krovnog prozora na 10 godina, vaša strepnja da će doći do curenja ili prokišnjavanja, neće imati nikakavog osnova. Možete uživati potpuno sigurni i bezbedni u svom suvom potkrovlju.

 

zivot-u-potkrovlju-02

2. Nekada nam je potrebna i dodatna termo izolacija, jer zime umeju da budu izuzetno hladne i vetrovite, a u potkrovlju se to najčešće oseti. Prozori novije generacije iz katergorije VELUX Standard plus, imaju ugrađeni inovativni ThermoTechnology® izolacioni sistem koji pretvara krovni prozor u dodatno moćni štit protiv vetra i hladnog vazduha, što vašem prozoru daje veću energetsku efikasnost i uštedu na računima za grejanje. Sa ovim sistemom izolacija je bolja i do 7% u odnosu na prozore koji je nemaju.

 

zivot-u-potkrovlju-033. Potkrovlja važe za izuzetno topla mesta leti, jer se prvo, toplota skuplja u najvišim delovima stambenog prostora, ali i najčešće u potkrovljima dolazi do isijavanja toplotne energije od stakla sa krovnih prozora koji se tokom sunčanih dana ugreju. VELUX ima odlično rešenje za ovaj izazov, a to je tzv. spoljna tenda MHL. Ona se jednostavno montira sa spoljašnje strane krovnog prozora i sprečava zagrevanje stakla, obezbeđujući pritom prolazak svetlosti u potkrovlje kao i neometan pogled na okruženje. Prema istraživanjima smanjuje toplotu i do 73%!

 

zivot-u-potkrovlju-04

4. Česta primedba i nedoumica vezana za krovne prozore jeste kako ih održavati, tj. kako oprati staklene površine i kako je to izvodljivo? VELUX krovni prozori imaju mogućnost da se zarotiraju za 180 stepeni, zakoče i pričvrste tako da jednostavno, sigurno i bezbedno možete temeljno oprati spoljašnju staklenu površinu svog krovnog prozora koristeći obe ruke. I tako povećati količinu dnevne svetlosti koja ulazi u vaš dom kroz blistavo čista stakla!

 

zivot-u-potkrovlju-05

5. A kada pada kiša? Da li je u potkrovlju zagušljivo, naročito kada naiđe iznenadni letnji pljusak i moramo da zatvorimo prozor? Znate li da VELUX krovni prozori provetravaju vaše potkrovlje čak i kada su zatvoreni? Integrisana ventilacija obezbeđuje da svež vazduh ulazi u vaše potkrovlje, samo jednim potezom ručice ili pritiskom na ventilacioni preklop.

 

zivot-u-potkrovlju-06

6. Staklena površina krovnog prozora je najizloženija spoljašnjim uticajima i zato je veoma važno da ona bude na prvom mestu sigurna od udaraca radi bezbednosti stanara potkrovlja. Svi VELUX krovni prozori novijih generacija imaju spoljašnje kaljeno staklo koje obezbeđuje odličnu otpornost na udarce (testirano je padom metalne kugle sa velike visine) i garanciju za besplatnu zamenu ukoliko do loma stakla dođe. Takođe unutrašnje staklo je laminirano, pa ukloliko do loma dođe udarcem s unutrašnje strane neće se raspršiti na komadiće i rasuti. Obezbeđuje sigurnost vama i vašoj porodici.

 

zivot-u-potkrovlju-07

7. Često potkrovlja imaju kosine koje mnogi smatraju ,,izgubljenim’’ prostorom. Međutim, kada postavite krovni prozor sa središnjim vešanjem, a gornjim upravljanjem (sa ručicom sa gornje strane) otvara se mogućnost da ispod krovnog prozora postavite nameštaj, bilo radni sto, fotelju, sofu ili čak krevet, razne ormariće za odlaganje stvari, a da to ne utiče na mogućnost otvaranja i zatvaranja prozora. Prilično praktično, zar, ne?

Više informacija na www.velux.rs

photo: VELUX

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *