Enterijeri

Kako je domaći biro uradio adaptaciju kafića u Nemačkoj

Fashion bar u gradiću Bad Nauheimu nedaleko od Franfurta dobio je proširenjem potpuno novu namenu ali i zanimljiv industrijski enterijer.

Kafić Fashion nalazi se na ćošku dve glavne šetačke ulice. U postojećem stanju, prostor za korisnike, zajedno sa kuhinjom, toaletima, i magacinskim prostorijama, nalazio se na jednom nivou. Međutim, zadatak je bio da se sve ove prostorije spuste na etažu ispod, a na postojeća površina pretvori u koristan prostor za goste. Zadatak je poveren Teodori Vukašinović iz biroa t.architectStudio koji je izazovu odgovorila sledećim rešenjem.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-02

Čelični stubovi se koriste kao prednost u enterijeru kao masivni predstavnici industrijskog stila.

 

Prostor pravougaonog oblika površine 115 kvadrata po sredini je delio noseći zid, koji nosi tri sprata i potkrovlje. Taj zid je srušen, njega su zamenila četiri čelična stuba postavljena u središte prostora. Oko njih je organizovan šank, koji kasnije postaje srce prostora. Stubovi se koriste kao prednost u enterijeru kao masivni predstavnici industrijskog stila.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-12

Šank zauzima 18 kvadrata i predstavlja srce prostora. Ideja je da šank, osim što opslužuje goste i u dnevnoj i u noćnoj varijanti, komunicira s korisnicima. Dominira veličinom, pozicijom, materijalizacijom i funkcijom. Postavljen je centralno i oko njega je organizovano kretanje i korišćenje prostora. Da bi se smanjila težina prostora, šanku se pripisane osobine iz prirode. On se pomera, oseća i komunicira. Njegovo „telo“ oponaša živo biće!

fashion-bar-Bad-Nauheimu-01

Naime, šank se sastoji od 1.850 komada aluminijumskih petougaonih pera dimenzija 15x18cm. Svako od njih je montirano zasebno na najlonski konac koji je zakačen za donju stranu barske ploče. Postavljeni su u deset redova sa razlikom u dužini konca od 10cm. Pera su smaknuta po redovima, tako da se preklapaju na polovini.

Šank, napravljen od aluminijumskih pera povezanih koncem, reaguje na strujanje vazduha, pokret, bas iz muzike, kao i na sam dodir.

 

Obzirom na pokretljivost takve veze i samu težinu jednog pera, celina reaguje na strujanje vazduha, pokret, bas iz muzike, kao i na sam dodir. U stanju mirovanja pera se međusobno ne dodiruju – svako je celina za sebe. Pri spoljašnjem uticaju, obzirom na preklapanje, svako od njih vrši uticaj na susedne. Samim tim njihova reakcija je neponovljiva i podražava prirodan pokret, bez ikakvog motornog pogona. Dakle, njegova komunikacija se budi interakcijom sa korisnikom.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-04

Ostatak prostora je dizajniran tako da bude manje dominantan od šanka, a da ga podržava stilom. Materijali koji dominiraju su čelik i drvo. Sav nameštaj je pravljen po narudžbini, osim stolica. Stolovi, lusteri, DJ pult, kao i ceo šank su uglavnom od čelika. Noseći stubovi su ostavljeni neobrađeni, tako da se uklope u industrijski stil. Boje su pretežno tamne da bi u centar pažnje pogleda upadao nesvakidašnji šank.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-03

Kako je kuća iz 1900. godine, zadržavaju se neki motivi njene osnovne konstrukcije, kao što je stari zid od opeke. Dimenzijom i pozicijom gradi zaleđe šanka, samim tim se spaja moderan vid korišćenja sa istorijski vrednim detaljima.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-08

Sedenje je podeljeno na nisko sedenje, barsko sedenje, sedenje za šankom na ljuljaškama i VIP deo.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-09

Svi stolovi su orijentisani oko šanka, tako da svi korisnici podjednako mogu da uživaju u njegovom pokretu i reakcijama na spoljašni uticaj.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-11

Kafić je dobio ekstenziju i u nameni. Sada je to restoran, a vikendima i koktel bar.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-07

Povezano: Pogledajte sve enterijere kafića objavljene na našem sajtu

fashion-bar-Bad-Nauheimu-10

Foto: Teodora Vukašinović

Pogledajte i kako izgleda restoran Špajz u Novom Sadu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *