Arhitektura, Dešavanja, Nameštaj i oprema

Amorfurniture: Utilitarni objekat

Amorfurniture predstavlja umetničko-prostornu instalaciju kao i utilitarni objekat, projektovan i izveden prema antropološkim merama i prilagođen sedenju 5 osoba.

Koncept održivog razvoja je dosledno sproveden kroz sve faze projekta, od izbora materijala za izradu do finalnog konstruisanja. Korištene su kartonske ploče debljine 0,5cm, koje su ručno sečene i postavljene u slojeve koji čine strukturu koja je spolja geometrijski pravilna (isečak kocke), a iznutra amorfna.

Karton kao materijal je pogodan za obradu, prijatan za dodir i obnovljiv (proces reciklaže može da se ponavlja mnogo puta).

Izvedeni objekat je izložen na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu (na departmanu za Arhitekturu) i predstavlja eksperiment, kako u prostornom smislu tako i u smislu primene materijala i oblikovanja

Od ideje do realizacije – 55 dana, broj obrađivanih kartonskih ploča – 1.342.

Članovi studentske grupe a7:

 1. Milan Atanasković
 2. Spasoje Radomilović
 3. Dejan Mitov
 4. Marko Lazić
 5. Bojan Polovina
 6. Predrag Vujanović
 7. Krsto Radovanović

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

 1. Milomir Radovanovic

  Odlican koncept samo steta sto je potpuni plagijat. HAHAHAHA… Cak su i cool fotografije sa vama potpuno prekopirane. Pogledajte…

  http://www.inhabitat.com/2007/04/18/cardboard-rooms/

 2. Krsto R.

  Pošto sam tek sad vidio komentar, rekoh da odgovorim.
  Ta priča o plagijatu je neosnovana, to je kao da za neku zgradu od opeke kažeš da je plagijat zato što liči na neku drugu zgradu od opeke, jer zaboga, opeka je složena na isti način, a i slični su oblik i dimenzije, pa to je plagijat! Pazi, opeka je složena na taj način zato što je taj način najlogičniji, standardizovan, a zgrade su slične zato što im je ista ili slična tipologija. Je li to dovoljno da se nešto nazove plagijatom? Smatram da nije, jer bi u tom slučaju čitava arhitektura bila plagijat.
  Isto je i sa našim kartonskim objektom; napravljen je tako i izgleda tako zato što je to najlogičniji način slaganja kartona, vjerovatno postoji bezbroj sličnih eksperimentalnih projekata i vjerovatno su svi međusobno slični, iz navedenog razloga. Zatim, paviljon je amorfan zato što je prilagođen ljudskim dimenzijama i oblikom prati liniju tijela, jer mu je osnovna funkcija sjedenje, i vjeruj mi, veoma je udoban : )
  I tu se završava sličnost sa projektom koji si ti naveo. Razlika je što je taj objekat zatvoren i služi za slušanje muzike, dakle izolaciju od okoline, a naš je konceptualno drugačiji: otvoren, komunicira sa okolinom, više ljudi može da ga koristi. Naravno, postoje neki drugi radovi koji su nas na određeni način inspirisali, a ovaj koji si ti naveo, iako sjajan, smo otkrili dok su radovi bili uveliko u toku.
  U svakom slučaju, hvala na komentaru! Drago nam je da je projekat izazvao reakcije, bilo kakav komentar je koristan i nadam se da će ih biti još…

 3. Mare

  Bogami lici! 🙂 
  Sto lepo ne kazete da ste imali inspiraciju kod ovih ljudi, i gotovo. Mozes misliti…

 4. Krsto R.

  Izgleda da nisi ni pročitao sve što sam napisao, pa ovako možemo u nedogled, al nema veze…

Оставите одговор

Obavezna polja *