Arhitektura, Izdvojeno

Naše arhitekte izložile na Bijenalu rešenje za izbeglice u Nemačkoj

Glavna ideja projekta je bila da se osim samog smeštaja, izbeglicama pruže uslovi za integraciju u nemačko društvo.

Dvoje mladih arhitekata iz Novog Sada, Ivan Kalc i Sonja Krastavčević ove su godine dobili priznjanje na međunarodnoj sceni kada je njihov projekat za privremeno stanovanje izložen kao deo stalne postavke u nemačkom paviljonu na arhitektonskom Bijenalu u VenecijiOvaj uspeh je rezultat višegodišnjeg bavljenja stambenom arhitekturom u praksi, kao i zapaženim rezultatima na ranijim arhitektonskim konkursima u zemlji i inostranstvu. Takođe, bitna karakteristika projekta je održivo upravljanje energijom i resursima, oblast iz koje su Ivan i Sonja završili specijalističke studije.

heimat-Ivan-Kalc-Sonja-Krastavcevic-2
Preklapanjem prostora do bolje integracije

Zajedničkim prostorom se ruše socijalne i kulturološke barijere što je bitno za bolje uklapanje u novo društvo.

 

Nemačko ministarstvo za urbani razvoj i životnu sredinu je raspisalo međunarodni konkurs Berlin Award 2016 – Heimat in der Fremde za stambene objekte u kojima bi privremeno bio smešten veliki broj izbeglica koji je došao u Nemačku. Glavna ideja projekta je bila da se osim samog smeštaja, izbeglicama pruže uslovi za uključenje u nemačko društvo (škole jezika, obuke za poslove i slično).

heimat-Ivan-Kalc-Sonja-Krastavcevic-3
Smanjena potrošnja energije

Proračunom potrošnje energije za funkcionisanje objekta pokazana je ukupna ušteda od preko 40% u odnosu na pravljenje dva zasebna objekta (stanovanje i radni prostor).

heimat-Ivan-Kalc-Sonja-Krastavcevic-4
Kako se koristi prostor tokom i nakon radnog vremena

Preklapanjem funkcija dobijeni su prostori koji se koriste non-stop.

 

U konvencionalnom odvajanju funkcija, u svakom trenutku je polovina prostora nekorišćena (u toku radnog vremena, ljudi nisu u stanovima i obrnuto). Stoga su u određenom delu objekta preklopljene ove dve funkcije (dnevni boravak se tokom dana koristi kao radni prostor) i dobijeni su prostori koji se koriste non-stop.

heimat-Ivan-Kalc-Sonja-Krastavcevic-5
Osnove prizemlja i sprata

Objekat je projektovan od modularnih stambeno-radnih jedinica što pruža mogućnosti brze fabrikacije i izgradnje, a sa druge strane fleksibilnost u veličini objekta (broj modula) u zavisnosti od potrebnih kapaciteta na lokaciji. U svojoj osnovnoj varjanti objekat prima oko 100 ljudi, a kapacitet se može proširiti na 500.

heimat-Ivan-Kalc-Sonja-Krastavcevic-6
Preseci

Druga prednost objekta je da umesto neuglednih privremenih hala (koje vrlo često ostanu trajno na lokaciji), predstavlja solidan objekat koji nakon perioda od deset godina (vreme koje se predviđa za boravak izbeglica) postepeno može prerasti u objekat namenjen lokalnom stanovništvu, koji nudi pristupačan prostor za start-up kancelarije, radionice, dnevnu negu za stare, hostel i slično.

heimat-Ivan-Kalc-Sonja-Krastavcevic-7
Izgledi

Svojom nenametljivom formom i materijalizacijom, objekat se lako uklapa u različito, još neodređeno okruženje.

heimat-Ivan-Kalc-Sonja-Krastavcevic-8
Drugi život objekta

Pročitajte i kako su naše arhitekte pobedile na berlinskom konkursu o mikrostanovanju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *