Rekonstrukcija Palmire
Arhitektura

6 UNESCO kulturnih baština rekonstruisano GIF-om

Šest uništenih lokacija od Hatre, preko Palmire do Starog grada u Jerusalimu, digitalno je obnovljeno u svojoj nekadašnjoj slavi pomoću animiranih GIF-ova.

Budget Direct i NeoMam Studios napravili su serijal animiranih GIF-ova u kojima se rekonstruišu 6 UNESCO svetskih baština i pokazuju nam zapravo kako su današnje ruševine nekada izgledale u punom sjaju. Projektom kojim je udahnut život ugroženim drevnim gradovima i lokacijama, oživljavaju se između ostalog ruševine Palmire u Siriji i Hatre u Iraku koje je 2015. godine uništio ISIS.

Skrećući pažnju na ugrožene lokacije od značaja za sve narode sveta, projekat ima za cilj pružanje mogućnosti svima da virtuelno sagledaju ove prostore i šire svest o značaju istorijskog nasleđa.

U ovom serijalu GIF-ova obrađena su mesta u Libiji, Siriji, Panami, Mikroneziji, Izraelu i Iraku.

Kako kažu iz ove inicijative, „nalazišta svetske baštine su u stalnoj opasnosti od degradacije i uništenja. Od militanata preko zemljotresa do urbanizacije, ove značajne lokacije suočene su sa pretnjama od strane čoveka i prirode“. U ovom serijalu GIF-ova obrađena su mesta u Libiji, Siriji, Panami, Mikroneziji, Izraelu i Iraku.

Virtuelne rekonstrukcije

Projekat je započeo istraživanjem lokacija koja se nalaze na listi ugrožene svetske baštine. Usredsređujući se na mesta od kojih je sada ostalo malo toga, tim je sarađivao sa arhitektima Jelenom Popović i Keremcanom Kirilmazom, i industrijskim dizajnerom Erdemom Batirbekom kako bi ilustrovali ove virtuelne rekonstrukcije.

Na listi su se našli:

  • Hatra u Iraku: drevni grad i prestonica prvog arapskog kraljevstva, sagrađen između 3. i 2. veka PNE
  • Leptis Magna u Libiji: treći najznačajniji rimski gradu u Africi
  • Palmira u Siriji: ugrožena svetska baština, uništena tokom rata u Siriji
  • Portobelo-San Lorenco u Panami: španska kruna sagradila je luku u 1590-tim godinama
  • Nan Madol u Mikroneziji: veštačka ostrva sagrađena između 1200. i 1500. godine
  • Stari grad u Jerusalimu: ugrožen rapidnom urbanizacijom

 

 

 

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *