Arhitektura

Drveni muzej Kenga Kume gradi se u Turskoj

Na mestu gde se nekada trgovalo drvetom, sada se gradi muzej moderne umetnosti.

Arhitektonska firma Kengo Kuma & Associates uradila je projekat muzeja koji će se izgraditi u univerzitetskom mestu Eskišer na severozapadu Turske. Kao vođa projekta, arhitekta Juki Ikeguči, predstavio je idejno rešenje muzeja koji je sačinjen od razigrano naslaganih drvenih kubusa koji muzeju postepeno povećavaju visinu.

Novi objekat projektovan je tako da se stilski uklopi s okolnim otomanskim rezidencijalnim objektima koji su građeni od drveta.

 

Cilj projekta, u arhitektonskom smislu, bio je da se novi objekat uskladi u pogledu stila s okolnim otomanskim rezidencijalnim objektima koji su građeni od drveta u tradicionalnom duhu. Takođe, muzej će odavati počast lokaciji na kojoj će biti smešten, Odunpazari (wood market), na kojoj se nekada trgovalo drvetom, piše Dezeen.

Svaki od kubusa ima različite dimenzije i rotiran je u drugom pravcu. Svaki od njih nudiće mogućnost organizovanja manjih umetničkih postavki koje će imati intiminju atmosferu.

Slagali smo kubuse jedne na druge kako bi kreirali urbanistički adekvatnu arhitekturu. Kubusi su u liniji uličnog fronta visinski određeni prema okolnim kućama, a muzej visinom raste prema svom centru, definišući se kao novi kulturni simbol područja.

– objasnile su arhitekte iz renomiranog studija Kenga Kume.

Četiri  kutije formiraće atrijum koji će povezivati sve nivoe i dopuštati prodor sunčeve svetlosti. Takođe, svetlost će prodirati kroz razmake između drvenih daski na fasadi.

Uspešna integracija

Ovaj projekat nam je interesantan jer je on na pravi način svedoči kako je moguće uklopiti savremenu arhitekturu sa postojećim, istorijskim objektima. Poštovanje okoline i nasleđa ključ je za uspešno projektovanje novih objekata u istorijskim zonama. Zato je ovaj projekat uspešan!

Rendering: Kengo Kuma

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *