Nemački biro Schmelzle + Partner Architekten projektovao je aneks svog velikog poslovnog prostora u industrijskom stilu. Njihove kancelarije sada primaju 45 radnika.

Poslovni prostor ovog velikog biroa nalazi se u nemačkom gradu Halvagen, nedaleko od velike šume na koju se pruža predivan pogled iz kancelarija. Neobična perforirana fasada objekta uočava se izdaleka i stoji u kontrastu sa zelenim okolišem. Međutim, zgrada poseduje i zeleni krov koji se odlično spaja sa okolinom.

Plan je da u budućnosti ovaj poslovni kompleks preraste u pravi „work & live“ kombinovani centar u kojem će biti obezbeđeni i apartmani za radnike

Kako ističu iz studija, svaki njihov projekat fokusira se na tri glavne stavke a to su njegova estetika, funkcionalnost i optimalna upotrebljivost. Na ovim idejama nikao je i dizajn prostora kojeg će i oni sami svakodnevno korisiti. Štaviše, plan je da u budućnosti ovaj poslovni kompleks preraste u pravi „work & live“ kombinovani centar u kojem će biti obezbeđeni i apartmani za radnike. Kako piše DesignBoom, radovi na novom objektu su već u toku.

Staklo u enterijeru

Aneks u kojem se nalaze kancelarije sa staklenim pregradama smešten je na četiri nivoa, poput prostranih kaskada po kojima su podeljene radne jedinice. Pri njihovom dizajnu se pazilo da svaki nivo bude akustično odvojen panelima unutar prostora tako da cela staklena struktura pravi elegantan prelaz između zatvorenog prostora i njegovog okruženja. Ovaj dizajn trebalo bi da motiviše na produktivnost, ali i da poboljša internu komunikaciju između zaposlenih.

Zavesa za razdvajanje

Zanimljivo je da svaki poseban radni prostor u enterijeru može da se prilagodi bilo kojoj nameni i prirodi svakog novog projekta. Na primer, konferencijski sto u centralnom delu prostora prima šest do osam osoba, a po potrebi može da se proširi ili da se za potrebe važnih internih sastanaka odvoji zavesom. Ovakvo rešenje viđali smo i u nekim domaćim projektima.

Pri izradi ovog projekta koristili su se mahom standardni građevinski materijali koji nose karakteristike industrijskog stila, a to su čelični profili, betonski zidovi i trapezni lim.

Enterijer kancelarije osmišljen je tako da lako može da se prilagodi novim projektima, ali i novim zaposlenima za kojima ovaj biro konstantno traga.
Ovako izgleda recepcija kada se konferencijski deo odvoji zavesom.
Hodnik koji spaja aneks sa starim delom zgrade.
Impozantni arhiv studija.

Fotografije: Schmelzle + Partner Architekten

Kad ste već ovde…