Fabrika Artisan u Medakovu, BiH
Domaći i regionalni projekti

„Parazitska“ arhitektura fabrike Artisan u Bosni i Hercegovini

Ova dogradnja osmišljena je kao interpretacija „kuće“ koja se kao parazit kači na novi industrijski objekat.

Arhitektonsko oblikovanje dogradnje upravnog dela u sklopu proizvodne hale firme Artisan vuče koren iz postojeće stare porodične kuće gde je nekad bila stara stolarska radionica. Ta radionica je i danas deo postojećeg proizvodnog pogona koji se vremenom deo po deo spontano širio. Sa izgradnjom nove hale potreba za tim delom prostora za proizvodnju gubi smisao, ali kuća kao sećanje i dalje ostaje.

“Po obliku ona je tipična bosanska seoska kuća sa četvorovodnim krovom, koji nije do sada imao bilo kakvu rekonstrukciju. Prvi sprat je ranije već pristojno adaptiran te je ideja o rekonstrukciji i dogradnji postojeće strukture posve prirodan zahtev investitora.” – kaže za naš portal arhitektica Vedina Babahmetović iz zeničkog biro Entasis koji potpisuje projektno rešenje.

Nametnula se ideja da dogradnja mora biti interpretacija „kuće“ koja se kao parazit kači na novi industrijski objekat.

Lokacijski, kompleks se nalazi u  izgrađenom delu Medakova gde već egzistira vrlo jasan koncept porodičnog stanovanja u novoizgrađenim ili rekonstruisanim kućama koje su danas najčešće dvovodne.

“Tako se nametnula ideja da ta dogradnja mora biti interpretacija „kuće“ koja se kao parazit kači na novi industrijski objekat.” – kaže Babahmetović, i dodaje da je njena materijalizacija proizašla iz činjenice da je drvo materijal koji definiše Artisan kao firmu a istovremeno kao totalna suprotnost tamnim metalnim panelima industrijske hale.

Pomirenje sadržaja

S obzirom na različita merila hale i „kuće“ ovo je bila i prilika da se ovom dogradnjom reše i funkcionalni problemi glavnog ulaza u upravu te celokupni administrativni deo koji se fizički nalazi u objektu hale.

Taj vršni sprat hale je takođe planiran i kao veliki showroom za Artisanove dizajnerske proizvode.  To je na kraju definisalo da bi se trebalo arhitektonski pomiriti sadržaji showrooma i administracije s jedne strane, i uprave s druge strane te sa pratećim prostorima dovesti u čistu funkcionalnu i estetsku vezu.

Denivelacija između sprata hale i dogradnje kuće je rezultirala veznim elementom tribina.

Denivelacija između sprata hale i dogradnje kuće je rezultirala veznim elementom tribina koji suptilno i vidljivo povezuje dve strukture i daje im vizuelni pečat.

Funkcionalno, u delu kuće smešteni su uprava/ direktor, pravnik, tajnica i multifunkcionalni prostor sale koji u sinergiji s tribinama čini glavni prostor za razna dešavanja i aktivnosti.

Prostor postojećeg suterena, radionice iz koje je ovaj gigant proizvodnje nameštaja visoke klase i krenuo, pretvara se u muzej i kafeteriju.

Lamelirana rebra

U konstruktivnom smislu prostor „parazita“ se dograđuje na postojeću konstrukciju kuće koja nije baš statički proverljiva. “Iz tog razloga, glavna konstrukcija kuće je drvena, a ceneći delatnost Artisana onda smo hteli da i definicija enterijera proizilazi iz konstrukcije.” – kaže arhitektica. Tako je osnovna konstrukcija i krovnih i zidnih ravni rađena od lameliranih drvenih rebara 6×40 cm koji prelaskom u vertikale svojim pločama odmah formiraju podlogu za sisteme polica. Beton se koristio samo za horizontalnu konstrukciju, a čelična konstrukcija za linijske neophodne vertikalne elemente. Da bi drvena kuća bila monovolumenski definisana, onda i krovovi dobijaju sloj drvene obloge.

Zbog maksimalne upotrebe drveta, kao i adekvatne termičke izolovanosti objekta te trostrukog ostakljenja, čitav objekat svrstava se u ekološki osvešćenu gradnju.

Zeleni krovovi i crveni zidovi

Drugi deo zadatka odnosio se na rešavanje normalnog komercijalnog ulaza u novi showroom. Taj zadatak je rešen na vrlo specifičan način. Gornji deo postojećeg garažnog objekta je srušen, tretiran zelenim krovom i u tom kontekstu je rešen most.

Da bi se omogućio parking prostor, u nivou dvorišta su napravljene interne garaže, a njihov krov je iskorišćen kao parking. Prostor manipulativnog dvorišta je natkriven i tretiran je zelenim krovom, koji iz showrooma daje skroz drugu percepciju kroz prozore.

Zid od crveno pigmentiranog betona daje konačnu tačku na Artisansku priču, zaključuje za naš portal Vedina Babahmetović.

Grafički prilozi

Fotogalerija

Fabrika Artisan u Medakovu, BiH
Fabrika Artisan u Medakovu, BiH

Faktografija

  • LOKACIJA: Medakovo, Tešanj, Bosna i Hercegovina
  • TIPOLOGIJA:  rekonstrukcija i dogradnja poslovnog objekta
  • POVRŠINA:  1.116 m2
  • GODINA:  2020
  • STATUS: u fazi realizacije
  • ODGOVORNI PROJEKTANT: Vedina Babahmetović, Entasis
  • PROJEKTNI TIM: Armel Dautovic d.i.a, Mirela Heralić-Tabić d.i.a. Dragan Trivičević d.i.a, Dženis Skopljak d.i.a, Delila Veispahić d.i.a, Teuta Valla d.i.a, Amira Pašanbegović arh.teh.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Zoran

    Projekat je uradjen sa (u) Corel-om?!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *