Pogled ka prostoru za tuš i unutrašnjoj bašti na ulaznom nivou; Foto: Dušan Đorđević
Enterijeri

Kako je metalnom konstrukcijom i krovnim prozorima rekonstruisan stan u Beogradu

Od loše povezanih nivoa koji nisu bili dobro osvetljeni i ventilisani, nastao je novi prostor koji privlači pažnju svojim enterijerskim rešenjima.

Prostor A24 smešten je delimično na sedmom i osmom spratu elaboriranog primera zgrade posleratne jugoslovenske moderne stambene arhitekture iz 1970. godine u centralnom gradskom tkivu. Pripadao je roditeljima arhitekte, tako da je posle njihovog odlaska odlučeno da se udahne novi život mestu ispunjenom uspomenama. Taj zadatak pripao je arhitekti Ivani Luković, piše portal Dizajn enterijera.

Jedanaest novoprojektovanih krovnih svetlosnih otvora uvelo je prirodno svetlo i ventilaciju u svaki deo prostora.

Postojeći plan, koji se odvijao u dva nivoa ukupne površine 97 metara kvadratnih, bio je velikog prostornog potencijala, neprepoznatog u konvencionalnoj organizaciji i suočavao se sa brojnim problemima: nivoi su bili povezani neudobnim spiralnim stepeništemkupatila na oba sprata su bila lišena prirodnog svetla i ventilacije; veliki deo prostora ispod krova nije bio u funkciji usled nedovoljne visine; jednostrana orijentacija i spoljni zidovi sa krovom bez propisne izolacije.

Metalna konstrukcija

Rekonstrukcijom je uvedena nova metalna konstrukcija u okvirima postojećeg volumena. Na taj način je postignuta željena visina na pasareli gornjeg nivoa i dodatnih 13 metara kvadratnih metara korisne površine.

Jedanaest novoprojektovanih krovnih svetlosnih otvora kompanije VELUX uvelo je prirodno svetlo i ventilaciju u svaki deo A24: javni, privatni i pomoćni. U pristupnom nivou su ostvarena dva tranziciona prostora dvostruke visine, unutrašnje bašte, koji leti funkcionišu kao nastavak eksterijera sa otvorenim krovom i vratima, odnosno kao deo enterijera, zatvoreni i zaštićeni, zimi. U njima, krovni svetlosni izvori naglašavaju teksture primenjenih materijala i ostvaruju kontakt sa nikad istim nebom.

Foto + video

Saznajte kako je izvršena rekonstrukcija prostora i kako je uređen enterijer na portalu Dizajn enterijera gde možete pogledati i sve fotografije kao i video-prilog o stanu A24.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *