U novosadskom Jugovićevu ne mogu se prebrojati kranovi; Foto: Gradnja.rs
Domaći projekti, Izdvojeno

U poseti najvećem novosadskom gradilištu: 2.000 stanova u Jugovićevu

Stanogradnja u Jugovićevu pravi je primer kako bi trebalo da izgledaju urbanistički uređena naselja.

Između Novog naselja i Sajlova, na severozapadu Novog Sada, prostire se naselje koje je ime dobilo po vojnom aerodromu Jugovićevo koji se ovde nalazio početkom dvadesetog veka. Avioni su odavno otišli, ali su na lokaciju stigli brojni kranovi.

U Jugovićevu je od 2019. godine podignuto 548 stanova, dok se trenutno gradi 1.424 stana za pripadnike snaga bezbednosti. U pitanju je državna stanogradnja, a kolike su njegove proporcije govori i podatak da je ovo ogromno gradilište po veličini odmah iza Beograda na vodi.

Trenutno se gradi 1.972 stana za pripadnike snaga bezbednosti; Foto: Gradnja.rs

Trenutno se postavlja spoljna stolarija, završavaju se fasade pa se mogu sagledati siluete budućih objekata.

Radove izvode grupa W.D. Concord West doo; Foto: Gradnja.rs

Naselje na 15 hektara

Proporcije gradilišta mogu se sagledati na Mapi gradilišta, međutim dovoljno je prošetati se ovim krajem i prebrojati kranove, radnike i građevinske mašine pa shvatiti o kakvom poduhvatu se ovde radi.

Na objektima se trenutno postavlja spoljna stolarija (primenom RAL montaže), završavaju se fasade (kamena vuna, ne stiropor) pa se mogu sagledati siluete druge faze izgradnje ovog velikog naselja koji se prostire na ukupno oko 15 hektara.

Plan izgradnje stanova u Jugovićevu; Foto: Mapa gradilišta

Urbanizam na prvom mestu

Ono što je svakako najveći utisak jeste da se ovaj stambeni kvart podiže uz poštovanje svih urbanističkih normi po kojima su u Novom Sadu, od novije gradnje, poznati još samo Limani i Novo naselje.

Pre sve, blokovi su otvorene forme što korisnicima prostora omogućava slobodan prolaz između slobodnostojećih zgrada i zajedničku društvenu aktivnost. Takođe, unapred su isplanirane saobraćajnice sa signalizacijom, parkinzi, zelene površine, dečija igrališta

Blokovi su otvorene forme što korisnicima prostora omogućava slobodan prolaz između slobodnostojećih zgrada.

Parterno uređenje u završenim blokovima već je formirano pa su tako u pešačkim zonama postavljene klupe i kante za đubre od kompakt ploča, zasađeno je drveće, zasejana je trava…

Iako objekti ne poseduju garaže (podzemne niti nadzemne), planirane su i, delom izgrađene, velike parking površine za koje se nadamo da će zadovoljiti potrebe svih budućih vlasnika stanova.

Urbanistički sklad na Jugovićevu; Foto: Gradnja.rs

Prizemlja su stambena pa blokovi neće biti opterećeni agresivnim reklamama na izlozima.

Arhitektura objekata (uglavnom P+6+Pk) jeste dosta svedena, ali je umerenim koloritom i materijalizacijom unesena izvesna dinamika. Svidelo nam se što su zgrade udaljene jedna od drugih na propisnim rastojanjima tako da će svaki stanar imati svoju intimu.

U Novom Sadu je danas retkost videti novu stanogradnju u kojima prizemlja nisu komercijalnog sadražaja. U ovim zgradama prve etaže su stambenog karaktera pa blokovi neće biti opterećeni agresivnim reklamama na izlozima.

U završenom bloku već su postavljene klupe; Foto: Gradnja.rs

Prvi utisci stanara

U našem obilasku izgrađenog dela naselja Jugovićevo, buduća stanarka je za naš portal rekla da je zadovoljna funkcionalnim rasporedom svog stana u koji će se useliti za mesec dana. Požalila se jedino na to da što stanovi nemaju ostave, ali da je generalno zadovoljna kvalitetom gradnje kao i ugrađenim materijalima “iako je u pitanju socijalna stanogradnja”.

Zgrade u Jugovićevu su jedne od retkih u Novom Sadu koje imaju urađene rampe za kretanje osoba sa invaliditetom po svim pravilima struke. Takođe, ograde na balkonima nisu horizontalne (što je nije preporučljivo sa stanovišta bezbednosti) već vertikalne.

Prave rampe za osobe sa otežanim kretanjem; Foto: Gradnja.rs

500 evra po kvadratu

Pravo da kupe nove stanove u Jugovićevu po ceni od 500 evra po kvadratu imali su pripadnici vojske, policije, BIA-a, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih bezbednosnih službi. Konkurs je završen u septembru 2020, a očekuje se da će svi oni koji su te stanove dobili, moći u njih da se usele krajem ove godine.

Fotogalerija

U novosadskom Jugovićevu ne mogu se prebrojati kranovi; Foto: Gradnja.rs
U novosadskom Jugovićevu ne mogu se prebrojati kranovi; Foto: Gradnja.rs
Otkrivamo vam gde su najskuplji kvadrati u Srbiji; Foto: Gradnja.rs
Otkrivamo vam gde su najskuplji kvadrati u Srbiji; Foto: Gradnja.rs
U završenom bloku već su postavljene klupe; Foto: Gradnja.rs
U završenom bloku već su postavljene klupe; Foto: Gradnja.rs
Urbanistički sklad na Jugovićevu; Foto: Gradnja.rs
Urbanistički sklad na Jugovićevu; Foto: Gradnja.rs
Prave rampe za osobe sa otežanim kretanjem; Foto: Gradanja.rs
Prave rampe za osobe sa otežanim kretanjem; Foto: Gradanja.rs
Trenutno se gradi 1.972 stana za pripadnike snaga bezbednosti
Trenutno se gradi 1.972 stana za pripadnike snaga bezbednosti
Radove izvode grupa W.D. Concord West doo; Foto: Gradnja.rs
Radove izvode grupa W.D. Concord West doo; Foto: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Zoran

  Pravi primer rhitekture.
  -Nedostaje mu A.

 2. Boki

  Postovani g. Conic,

  Lepo formulisan tekst…lepa zapazanja…Sada bi bilo lepo da obidjete i gradiliste u Kraljevu i iznesete vase zakljucke…da Vam pomognem na sta da obratite paznju:
  -za razliku od Novog Sada izvodjas radova u Kraljevu:
  1. postavlja obicna vrata umesto kliznih po projektu, pa je u kuhinjama haos
  2. Sank ploca je 1.5cm umesto 4cm u Novom Sadu
  3. gde god je projektom predvidjen namestaj u predsoblju…oni su postavili ili radijatore ili neku kutiju sa nekakvim ventilima koja strci iz zida…katastrofa
  4. vrata su u spavacim sobama odmakli od coska za celu ciglu…pa jos prekidac dodatnih 15 cm…tako da je zida ostalo za jedno ormarce za stvari..umesto 2m po projektu
  5. kada okrenuta dubljim krajem ka bojleru, a slavina stavljena na sredinu…za tusiranje ili da se stoji na kosom kraju ili da covek razbije kukove o slavinu
  6. izuzetno malo uticnica po stanu…poneke totalno neprakticne
  7. u Novom Sadu postavili plafonjere po celom stanu…a u KV samo kupatilo i terasa…znam ..tako je po projektu..ali ako moze u NS moze i u KV
  8. u kuhinji plocice stavljene po zidu ali fale na strani do sanka. tu su projektovali sporet jer je prikljucak za napu iznad…pa kad se bude nesto spremalo sve prsti na taj zid a nema plocica…
  itd…
  Ja ne mogu da razumem ovakvo ponasanje…pogotovo nadzornog odbora koji je izgleda sve ovo dozvolio…sramota!!!

  Zelim Vam uspesan obilazak radov u Kraljevu. Zeljno iscekujem izvestaj.
  Svako dobro.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *