Golubačka tvrđava zasijala novim sjajem; Foto: Austrijska razvojna agencija
Domaći projekti, Izdvojeno

Kako je obnovljena Golubačka tvrđava (video)

Srednjovekovni kompleks na samom ulazu u Đerdapsku klisuru zasijao je u novom sjaju. Pogledajte kako on izgleda iz vazduha!

U subotu 30. marta 2019. godine svečano je otvorena tek rekonstruisana Golubačka tvrđava. Posle skoro decenije sveobuhvatnih radova, tvrđava je zablistala u punom sjaju. Ovom rekonstrukcijom pokazano je u kom pravcu mogu ići obnove sličnih utvrđenja iz srednjovekovnog, ali i kasnijih istorijskih razdoblja.

Republika Srbija je pre nešto više od devet godina, s projektom rekonstrukcije tvrđave, konkurisala kod evropskih IPA fondova u okviru međunarodnog projekta „Put kulture – Tvrđave na Dunavu“ i dobila sredstva u visini oko 8 miliona evra. Idejni projekat rekonstrukcije celog kompleksa izradila je arhitekta Marija Jovin, dok su stručni konsultanti bili arhitekta Siniša Temerinski i arheolog dr Miomir Korać. Razrada ovog projekta poverena je stručnom timu iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, dok su donatori projekta rekonstrukcije bili Evropska unija i država Austrija.

Pogledajte video o Golubačkoj tvrđavi u produkciji Austrijske razvojne agencije:

Obnovljeno je 9 kula i 9 pratećih bedema, ali su i rekonstruisane gotovo sve pristupne staze i stepenice.

Po obimu radova, može se reći da je ovo možda najsveobuhvatnija rekonstrukcija jednog srednjovekovnog kompleksa. Vreme podizanja prvobitne tvrđave nije poznato, ali izvori za postojeću potiču iz 14. veka.

Kako je izgrađena na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, evidentno je da je njena uloga bila kontrolisanje dunavskog toka i rečnog saobraćaja na potezu od granice s Bugarskom prema Beogradu, koji je u tom periodu bio više u ugarskom nego u srpskom posedu. Tokom osmanskih osvajanja ponovo igra važnu ulogu kao odbrambena tačka na Dunavu sve do pada Srpske despotovine i Ugarske kraljevine. Nakon toga, njen značaj počinje da opada.

Radovi na obnovi Golubačke tvrđave započeti u 2014. godine; Foto: Austrijska razvojna agencija

Obilaznice, tuneli i centar za posetioce

Radovi na obnovi Golubačke tvrđave započeti u 2014. godine. Kako se nalazi na samoj obali, to jest, na putu duž dunavske obale, odavno je kroz nju probijen put, koji je do početka rekonstrukcije bio u upotrebi. Jedan od primarnih poduhvata bilo je zatvaranje tog puta i njegovo izmeštanje kroz tunel, koji je probijen u brdu na koji se tvrđava oslanja. Tom prilikom izgrađena je obilaznica u dužini od 760m i tunel u dužini od 150m. Na taj način uklonjen je saobraćaj koji je kroz tvrđavu tutnjao skoro 90 godina i time ugrožavao zidine i kule.

U narednoj etapi, koja je završena 2016. godine, izgrađena je obaloutvrda u dužini od 400m s pristanom za prijem velikih rečnih kruzera i drugih plovila. Tada je završen i posetilački centar, površine 960 kvadrata, gde je smeštena stalna postavka o istorijatu Golubačke tvrđave, kafeterija, suvenirnica i upravne prostorije Društva „Tvrđava Golubački grad“, koje je zaduženo za upravu nad celokupnim kompleksom.

Izgrađen je i segment palate, koji se prostire na oko 600 kvadrata.

Unutar samog grada izvedena su temeljna arheološka istraživanja, gde je prilikom jedne od poslednjih etapa, unutar jedne od kula pronađeno par hiljada vrhova strela i drugih komada oružija i opreme, koji su predati arheolozima na ispitivanje, restauraciju i konzervaciju. Obnovljeno je 9 kula i 9 pratećih bedema, ali su i rekonstruisane gotovo sve pristupne staze i stepenice, koje će posetioce moći da odvedu do različitih delova tvrđave. Izgrađen je i segment palate, koji se prostire na oko 600 kvadrata. Celokupnim radovima je rukovodila Austrijska razvojna agencija uz budan nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Obnovljeno je 9 kula i 9 pratećih bedema; Foto: Austrijska razvojna agencija
Pogled iz drona na Golubačku tvrđavu; Foto: Austrijska razvojna agencija

Turistički mamac

O važnosti same tvrđave ne govore samo arheološka otkrića i njen značaj kao biser nacionalne kulturne baštine, već i zainteresovanost inostranih turista za ovu dunavsku destinaciju. Naime, tokom 2017. godine zabeležena je poseta od oko 75.000 stranih posetilaca, dok je taj broj tokom 2018. porastao na 86.000 turista. Ovi posetioci mahom dolaze putem velikih rečnih kruzera, a za 2019. godinu je dogovoreno pristajanje 80 takvih plovila. Sada će ih dočekati Golubačka tvrđava koja je zasijala novim sjajem.

Foto, video:  Austrijska razvojna agencija

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Nikkola

  Fantasticno izgleda! jel tacno da se ulazak naplacuje 1200 dinaara?

  1. Deda Mile

   Ništa neobično i da se naplaćuje 1200din.Nigde u svetu nemožeš ući za manje od 10e.

  2. Igor Conić

   Osnovna ukaznica koja obuhvata zelenu zonu je 600 dinara. Ulaznica za plavu zonu koja obuhvata i ulaz u zelenu je 800 dinara. Ulaznica za crnu zonu (uključuje i zelenu i plavu) je 1200 dinara. U sve zone osim zelene se ulazi uz pratnju vodiča, jer je teren veoma strm.

 2. Nikita Hripač

  OVU LEPOTU POMRAČUJE GOLUBAČKA DEPONIJA OTPADA KOJE SAGOREVA VEĆ 20 GODINA I TRUJE BOROVU ŠUMU, LJUDE I USEVE . NEBRIGA GOLUBAČKIH OTACA JE NEOPISIVA, CINIZAM KOJI SEJU JE OGAVAN, NEKULTURA TIH LJUDI NE DAJE IM PRAVO DA SE DIČE OVIM STOŽEROM ISTORIJE.VIDI SAJT.
  https://www.facebook.com/100008626771605/videos/2076365359327670/?t=1

Ostavite odgovor

Obavezna polja *