Izdvojeno, Regionalni projekti

Kuća na Murteru koja džentlmenski prepušta centralno mesto vegetaciji

Ljubav vlasnika ove kuće prema egzotičnom bilju pobudila je ideju kako da se objekat skloni od neinspirativnog susedstva.

Okruženje ove kuće na Murteru karakterišu dve (nažalost) tipične dalmatinske situacije: kuća za tržište koja ide u visinu, po principu sagradi što više apartmana, sa zapadne strane i pseudotradicionalna raskošna vila s bazenom sa istočne strane. Pogledajte kako je ovaj problem rešen bogatom vegetacijom!

Kuću sa jedne stane okružuje visoka zgrada, a sa druge pseudotradicionalna raskošna vila.

 

Uska i dugačka parcela od 1.215 kvadrata definisala je formu objekta, a ljubav vlasnika prema egzotičnom bilju pobudila je projektantima u birou Dva Arhitekta ideju da na taj način reše problem kontaktne zone sa susednim građevinama i stvore svet za sebe.

Taj svet je kadriran sa dva okvira; prvi, gornji, uokviruje lođu koja služi za dnevne aktivnosti i funkcionalno objedinjuje kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu, a zapravo pravi senku za odmor i svakodnevne aktivnosti uz bazen. Drugi, donji, uokviruje pogled na ozelenjeni vrt sa zapadne strane u koji samo u jednom kratkom intervalu direktno upada sunce. Longitudinalni vrt kroz koji struji blagi vetar mesto je za beg i kontemplaciju.

Arhitektura u prvi plan stavlja vrtove i bazen, distancirajući se na taj način od neinspirativnog komšiluka. Odabir hortikulture snažno određuje ovaj projekat i u takvim okolnostima arhitektura džentlmenski prepušta centralno mesto (poziciju) vegetaciji. Forma kuće je elementarna: ona je proizašla iz inicijalnog dijagrama i potom minimalno dorađena.

Esencijalni pristup prisutan je i u izboru materijala – kulir na fasadi, a na podu vrlo sličan materijal tako da se ta dva arhitektonska elementa čitaju kao jedinstvena celina.

Kuću za odmor na Murteru od 315 metara kvadratnih izvedena je 2016. godine a projektovao ju je biro Dva Arhitekta. Autori su arhitekte Tomislav ĆurkovićZoran Zidarić sa saradnicima Majom Markus i Tomislavom Burgundom.

Crteži:

Presek uzdužni
Presek poprečni
Presek poprečni
Prizemlje
Prizemlje
Situacija
Situacija
Suteren
Suteren

Foto: Damir Fabijanić

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *