Most je uvijen kao tradicionalni kineski simbol Ruyi koji prema kineskim legendama donosi sreću; foto: ZZHK Architects
Građevinarstvo, Izdvojeno

U Kini podignut pešački most koji donosi sreću prolaznicima poput amajlije

Novi neobični pešački most nikao je u stambenoj četvrti kineskog grada Čengdua. Most je sagrađen preko jednog prometnog bulevara i spaja dva stambena bloka s obližnjim gradskim parkom. 

Most je pušten u saobraćaj ove godine, a projektovale su ga arhitekte iz studija ZZHK Architects. Dizajn mosta inspirisan je tradicionalnim kineskim duvačkim instrumentom koji se sastoji od nekoliko frula različitih veličina spojenih u jednu celinu. Pravljen od bambusovog drveta, ovaj instrument stvara izuzetno lep i smirjuć zvuk, a postoje i moderne verzije ovog instrumenta koje se prave od plastike, metala ili slonovače.

No, uticaj kineskog folklora na ovaj objekat se ne završava tu. Kada se posmatra iz vazduha, postaje očigledno da je most uvijen u tako da podseća na Ruyi, tradicionalni kineski simbol za koji se veruje da donosi sreću. Samim tim, smatra se da most ovakvog oblika donosi sreću prolaznicima i da preko njega sve ide „kao po loju“.  Iz tog razloga je most već dobio naziv „Most Ruyi“.

Kada se posmatra iz vazduha, most je uvijen kao tradicionalni kineski simbol koji donosi sreću.

Rampe za prilaze

Sa pomenutog bulevara na most vode dva ulaza, a da bi se kretanje olakšalo pešacima, oba uspona su  postavljena spiralno, sa nagibima od 1:4 do 1:12. Na krajevima mosta takođe su postavljeni i posebni biciklistički usponi sa nagibom od 1:12.

Konkurs za projekat pešačkog mesta na ovoj lokaciji otvoren je 2016. godine u cilju poboljšanja pejzažne arhitekture u, kako je mediji nazivaju, high-tech zoni u gradu Čengdu. U njegovom stvaranju učestvovao je i državni institut za inženjering i dizajn.

Amajlija za ceo komšiluk

Ovaj objekat deluje još spektakularnije tokom noći kada je obasjan šarenim LED svetlima.

Crteži mosta

Nacrte objekta pogledajte u posebnoj galeriji (klik za sliku u punoj veličini):

 

 

Izvor: ArchDaily, Foto: ZZHK Architetects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *