Arhitektura, Izdvojeno

Od američke kasarne do živopisnog nemačkog predgrađa

Studio MVRDV, predstavio je plan transformaciju američke kasarne u Manhajmu u naselje sa pristupačnim ali kvalitetnim tipskim kućama.

Arhitektonska firma MVRDV u saradnji sa kompanijom Traumhaus projektovala je novu stambenu četvrt od 27.000 kvadratnih metara u kojoj će biti smešten porodične kuće, dvorišta i živopisni javni prostori. Projekat Funari, ponudom više tipova kuća, nastoji da u predgrađe privuče različitu populaciju koja će izmeniti tradicionalni koncept življenja na selu i u predgrađima.

Funari projekat 01

MVRDV nazvali su koncept ovog projekta “pešačko selo“, gde će pešačke staze biti organizovane kroz raznovrsne javne prostore, poput dečijih igrališta, malih trgova i sportskih terena. Parking za ovu četvrt planira se kroz sistem podzemnih garaža, piše Archdaily.

Funari projekat 02

U projektu je predviđeno pet osnovnih tipova kuće, koje imaju svoje varijacije. U ponudi su drvene kuće za tradicionaliste, prizemne za starije osobe, futurističke, kuće otvorenog koncepta itd.

Funari projekat 03

Nekadašnja baza američke vojske Coleman Army Airfield, prerašće u atraktivno naselje u predgrađu Manhajma.

Funari projekat 07

Svaka od kuća ima svoje dvorište, koje može urediti za rekreaciju, razonodu ili za baštu.

Funari projekat 04

Funari projekat 05

Primarni cilj projekta Funari jeste da stvori raznovrsnu zajednicu, gde će svako imati prostora za sebe i gde je bezbedno odgajati decu. Takođe, ovo predgrađe nudi pristupačne a kvalitetne kuće pogodne za mlade koji osnivaju porodicu.

Funari projekat 06

Funari projekat 08

Funari projekat 09

Pogledajte i projekat pretvaranja nacističkog bunkera u elektranu:

Nacistički bunker pretvoren u elektranu čiste energije

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *