Građevinarstvo

Nacistički bunker pretvoren u elektranu čiste energije

Poslednji put kada je ovaj bunker korišćen, žitelji Hamburga sklanjali su se od bombi Saveznika. Sedamdeset godina kasnije, on je dobio potpuno novu funkciju.

Posle rata, samo dve godine nakon što je bunker završen, Britanci koji su okupirali ovaj nemački grad pokušali su da ga sravne sa zemljom. Međutim, zidovi debeli 180 centimetara bili su prevelik zalogaj za umornu vojsku pa se posle probijanja ulaznih vrata od ove operacije odustalo.

Strukura je stajala napuštena 65 godina kao mračna uspomena na ratni period sve dok 2006. godine gradske vlasti nisu odlučile da bunker pretvore u elektranu. I to ne običnu elektranu, već elektranu koja promoviše čistu energiju!

bunker-elektrana-1Energiebunker Wilhelmsburg

Usledila je masivna rekonstrukcija koja je trajala dve godine i koštala 37 miliona evra. Iz bunkera je izbačeno 25.000 tona šuta koji je nastao probijanjem otvora na fasadi ali i uklanjanjem unutrašnjih zidova. Podignuta je potpuno nova struktura unutar zidina bunkera koja ne uključuje samo elektranu već i prostor za događaje, edukaciju i zabavu.

Ratnu tehniku zamenila je oprema za četiri različita energetska izvora. Kao prvo, solarni paneli postavljeni su na fasadu i preko kula. Potom tu je postojenje za preradu viška toplote iz fabrika, postojenje za sagorevanje drveta i za preradu biometanolskog gasa. Sva ova energija dovoljna je da pokrije potrebe za strujom oko jednog kvadratnog kilometra grada Hamburga.

bunker-elektrana-3 bunker-elektrana-4 bunker-elektrana-5

U Nemačkoj je uvek aktuelno pitanje da li objekte iz Drugog svetskog rata treba rušiti, ostaviti takve kakve jesu ili da im dati novu svrhu. Odluka arhitekata da ostave bunker na mestu ali da ga potpuno renoviraju je hrbar korak koji gleda u budućnost ne zaboravljajući prošlost.

bunker-elektrana-6

Pogledajte kako je nacističko sklonište pretvoreno u luksuzan apartman.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *