Građevinarstvo, Izdvojeno

Betonsko korito štiti kuću u Veneciji od poplava

Ova kuća koja se nalazi na poznatom venecijanskom kanalu dobila je betonsko korito koje sprečava da voda uđe u njene prostorije. 

Podizanje nivoa mora pravi velike probleme u jednom u najlepših gradova na svetu – Veneciji. I dok grad radi sve na očuvanju i prezervaciji kanala, građani muku muče s plimom i osekom koja im plavi domove. Zbog toga su primorani da angažuju stručnjake iz oblasti hidrogradnje kako bi sprečili da njihove kuće budu pod konstatnom pretnjom plimskog talasa. Najnoviji primer je onaj koji je izveo biro Act_Romegialli a projekat se zove San Giobbe +160. S razlogom!

venecija-betonsko-korito-07

Napravljeno je betonsko korito do sigurnog stogodišnjeg nivoa – kote +160 – po kojoj i glasi ime ovog projekta

Kuća s osnovom od 40 kvadrata više je puta plavljenja poslednjih godina. Novo plavljenje bi dodatno devarstiralo objekat pa se moralo doći do rešenja koje će sprečiti ovu razornu pojavu.

Tim inženjera je, za početak, uzeo podatke od 1870. do 2000. godine i sračunao da su najveći plimski talasi iznosili 160 centimetara. Zbog toga se došlo na ideju da se u kući napravi betonsko korito do sigurnog stogodišnjeg nivoa – kote +160 – po kojoj i glasi ime ovog projekta, piše Dezeen.

venecija-betonsko-korito-02

Stepenici

Kada uđete u kuću, sačekaće vas stepenici koji vas vode na nivo +160 a potom se spuštate u dnevnu sobu koja je na sigurnoj koti +122. Sve ostale sobe podignute su na kotu +160.

venecija-betonsko-korito-03

Iako betonsko korito na prvi pogled deluje hladno i industrijski, ukućani su veoma zadovoljni izgledom enterijera jer su betonske ivice dale osećaj sigurnosti i zaštićenosti.

venecija-betonsko-korito-04 venecija-betonsko-korito-05

venecija-betonsko-korito-06

Foto: Marcello Mariana

Pročitajte i kako sanirati zidove i fasadu nakon poplava.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *