Građevinarstvo

Zeleno Svetsko prvenstvo: Brazil pravi solarne stadione

Brazilski stadion Estádio Governador Magalhães Pinto je za vreme priprema za Svetsko fudbalsko prvenstvo koje će se održati 2014. godine dobio novi fotonaponski krov.

Obzirom da se Svetsko prvenstvo održava za godinu dana, u želji za novim, zelenim i održivim Svetskim prvenstvima, novi fotonaponski krov služi kao svojevrstan uvod i najava nove FIFA-ine politike. Stadion u Belo Horizonteu drugi je brazilski stadion koji na svom krovu ima postavljenu fotonaponsku elektranu. Prvi stadion sa ovakvom instalacijom je stadion Mane Garrincha u glavnom gradu Braziliji na koji je montirana 2,5 MW solarna elektrana koja će obezbeđivati dovoljno električne energije za 50% energetskih potreba stadiona. Fotonaponska elektrane vredna je 16,1 milion dolara.

solarni-stadion-brazil-1

1,4 MW energetsko postrojenje postavljeno je na kružnom krovu koje će obezbeđivati električnu energiju za okolne građevine. Osim navedenih stadiona, trenutno se na poznatoj Marakani u Rio de Janeiru takođe postavlja fotonaponska elektrana dok će stadion u Pernambucu biti opremljen sistemom solarnog grejanja za potrebe kuhinje, sanitarnih prostorija i svlačionice.

solarni-stadion-brazil-2

Brazil se nada kako će za vreme Svetskog prvenstva 2014. pokazati svetu kako je ova južnoamerička zemlja jedan od lidera globalnog pokreta razvoja i implementacije zelene energije.

(Poslovni dnevnik)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *