Umetnik koji sebe naziva Nut Brother proveo je 100 dana po ulicama Pekinga prikupljajući usisivačem smog od kojeg je na kraju napravio ciglu.

Poznato je da je vazduh u kineskim metropolama zagađen ali da se od njega može nešto materijalizovati – to nismo mogli predpostaviti. Naime, kineski umetnik je uz pomoć moćnog usisivača od 1.000 vati sakupio toliko smoga po ulicama Pekinga u toku sto dana, da je na kraju, mešajući ga sa glinom, napravio ciglu.

opeka-smog-kina-2

U lokalnoj ciglani prljavština je pomešana s glinom i nakon pečenja dobijena je opeka sa kojom bi se moglo i zidati. Doduše, ekolozi se nisu izjasnili koliko je ova opeka zaista ekološka, piše Mashable.

opeka-smog-kina-3

U svakom slučaju, rad Nut Brothera već je postigao veliki odjek u medijima skrećući pažnju javnosti na problem zagađenja vazduha u Pekingu. I tajming je bio sjajan! Naime, u ponedeljak je u Pekingu izdato narandžasto upozorenje za zagađenje vazduha usled najveće koncetracije smoga u poslednjih 13 meseci. Koliko je situacija opasna, govori i podatak da u Kini umre oko 4.000 ljudi dnevno usled bolesti prouzrokovanih zagađenjem vazduha.

opeka-smog-kina-4

Pogledajte i kako izgleda zgrada koja usisava okolni smog.