Materijali

Kineski umetnik napravio ciglu od smoga

Umetnik koji sebe naziva Nut Brother proveo je 100 dana po ulicama Pekinga prikupljajući usisivačem smog od kojeg je na kraju napravio ciglu.

Poznato je da je vazduh u kineskim metropolama zagađen ali da se od njega može nešto materijalizovati – to nismo mogli predpostaviti. Naime, kineski umetnik je uz pomoć moćnog usisivača od 1.000 vati sakupio toliko smoga po ulicama Pekinga u toku sto dana, da je na kraju, mešajući ga sa glinom, napravio ciglu.

opeka-smog-kina-2

U lokalnoj ciglani prljavština je pomešana s glinom i nakon pečenja dobijena je opeka sa kojom bi se moglo i zidati. Doduše, ekolozi se nisu izjasnili koliko je ova opeka zaista ekološka, piše Mashable.

opeka-smog-kina-3

U svakom slučaju, rad Nut Brothera već je postigao veliki odjek u medijima skrećući pažnju javnosti na problem zagađenja vazduha u Pekingu. I tajming je bio sjajan! Naime, u ponedeljak je u Pekingu izdato narandžasto upozorenje za zagađenje vazduha usled najveće koncetracije smoga u poslednjih 13 meseci. Koliko je situacija opasna, govori i podatak da u Kini umre oko 4.000 ljudi dnevno usled bolesti prouzrokovanih zagađenjem vazduha.

opeka-smog-kina-4

Pogledajte i kako izgleda zgrada koja usisava okolni smog.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *