Termoizolacijom štedite energiju i račune za grejanje; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Materijali

Šta sve treba da znate o termoizolaciji pre sledeće zime?

Da biste smanjili račune za grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni, najvažnije je izvesti dobru izolaciju spoljnjih zidova, ali ništa manje važno nije ni izolacija potkrovlja i kvalitet stolarije.

Znate li da se najviše energije gubi preko zidova objekta i to čak 35%, a da odmah potom sledi krov preko kojeg se gubi čak 25% energije. Gubljenje znatne količine energije sprečićete i ugradnjom dobre stolarije. Na zameni vrata uštedećete oko 15% energije dok na dobro izolojućim prozorima oko 10%.

Ipak, najveći gubitnik toplote su zidovi. Oni se mogu izolovati postavljanjem izolacionog materijala između opeke i blokova ili direktno na spoljašnji zid.

Trajno rešenje izolacije koje se može izvesti i naknadno na postojeći objekat je postavljanje demit fasade. Demit fasada može biti izvedena od gotovih ploča kamene vune ili Multipor ploča.

Postavljanje demit fasade

Demit fasada kao spoljašnja izolacija objekta

Ugradnjom ovog materijala kao termoizolacije u vaš objekat smanjujete potrebe za grejanjem i hlađenjem. Dobrom izolacijom i štednjom energije ćete brzo povratiti investiciju u materijal i doživotno povećavati komfor prostora i njegovu vrednost. Pogledajte kako se postavljanja demit fasada.

 

Termoizolacija plafona i zidova

Ako vam je hladno pod nogama, termoizolacija će rešiti problem.

Ako vam se stan nalazi iznad negrejanog prostora, pešačkog prolaza ili garaže, onda ste sigurno osetili hladnoću pod nogama. Postavljanjem stiropora možete izolovati plafon ili zid sa spoljne strane. Pogledajte kako izolovati plafone.

 

Izolacija potkrovlja

Najbolje da se izolacija postavi unutra tj između i ispod krovnih greda

Preko nedovoljno izolovanog krova se izgubi i do 30% toplote iz unutrašnjosti zgrade. To znači da se gubi jedna trećina utrošene energije za zagrevanje prostorija. Zato optimalna izolacija krova nudi veliki potencijal za uštedu energije.

Izolacija krova se može postaviti unutra ili spolja. Spolja se izolacija postavlja prilikom sanacije već nastanjenih potkrovlja ili prilikom obnavljanja krovnog pokrivača. U ostalim slučajevima, najbolje da se izolacija postavi unutra tj između i ispod krovnih greda. Pogledajte kako se izoluju potkrovlja.

 

Parna brana

Parna brana čuva termoizolaciju da ne propadne od vlage

Potkrovlja su životni prostori koji se sa posebnom pažnjom moraju izolovati, a parna brana služi da spreči prodor vodene pare iz enterijera u termoizolaciju. Ukoliko se ne bi postavljala parna brana, para koja bi došla do termoizolacije bi se pretvorila u kondenz, a kondenz je idealno stanište za gljivice i buđ što na kraju može da dovede i do truljenja rogova, odnosno, noseće konstrukcije krova. Pogledajte kako se postavlja parna brana

 

Kako se izoluju zidovi

Šta sve treba da znate pre nego što krenete da radite demit fasadu

Pre početka postavljanja termoizolacije neophodno je da se upoznate sa određenim činjenicama koje su bitne kako bi izolacioni materijal bio adekvatno postavljen. Prva, izuzetno bitna činjenica jeste da vlaga negativno utiče na izolaciona svojstva materijala. Nijedan materijal za toplotnu izolaciju nije loš ako se pravilno postavi, to jest, ako mu se obezbede odgovarajući uslovi. Pročitajte u pravilnoj izolaciji zidova.

 

Zamena stolarije

PVC prozor je najčešći izbor kupaca, ali da li je i najbolji?

Sa dobro izolujućim prozorima uštedećete oko 10% energije za zagrevanje. Ali šta izabrati: PVC, drveni ili aluminijumski prozor? Koji ima najbolju energetsku efikasnost? Saznajte ovde.

 

Zidanje termoblokom

Blok sa termoizolacijom

Porotherm IZO Profi blok sastoji se od pečene gline i ispune od kamene vune. Kao takav, ovaj blok ne zahteva dodatni sloj termo-izolacije. Odabirom ovog građevinskog materijala, svoju kuću iz snova sazidaćete duplo brže i jeftinije. Pročitajte više o ovom termobloku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *