Zgrada „Nicole 340“ u italijanskom gradu Bariju; Foto: Xella
Materijali, Promo

Zelena stambena zgrada na Jadranu s održivim Ytong građevinskim sistemima

Metod održive gradnje sa Xella sistemom spojio je pejzaž i život na prirodan način, ostvarujući pritom veliku efikasnost prilikom projektovanja i izvođenja.

Italijanski lučki grad Bari nalazi se na Jadranskom moru ušuškan u mediteransku vegetaciju. U ovakvom okruženju trebalo je podići stambenu zgradu koja bi se uklopila u ambijent, a istovremeno bila održiva, ekološka i efikasna – to su bili zahtevi klijenta za rezidenciju „Nicole 340„.

Faze projektovanja i izgradnje pratile su efikasan vremenski raspored. Faza projektovanja je sprovedena i završena u drugoj polovini 2020. godine. S druge strane, faza izgradnje je dovela do početka radova u januaru 2021. te njihovog realnog završetka u junu 2022. godine.

Ovakvu brzinu izvođenja čitavog projekta svakako je olakšao i izbor materijala od strane projektanata. Arhitekte su se opredelili za korišćenje Ytong sistema gradnje.

Vila je okružena mediteranskom vegetacijom; Foto: Xella

Akustični komfor u stambenom prostoru:

Urbani život u zelenom okruženju

Višeporodična stambena zgrada „Nicole 340“ sastoji se od tri nadzemne etaže, svaka sa po četiri stambene jedinice, kao i podruma namenjenog za garažu.

Stanovi na prvom spratu imaju prostrani otvoreni prostor i baštu, koja je namenjena podizanju kvaliteta života i životnog standarda stanara.

Posebnost kuće „Nicole 340“ svakako je vertikalna bašta koja pokriva glavnu fasadu i ulaz.

Pored toga, apartmani na prvom i drugom spratu imaju svoje balkone i lođu. Dva stana na drugom spratu, s druge strane, imaju direktnu vezu sa krovnom baštom.

Posebnost kuće svakako je vertikalna bašta koja pokriva glavnu fasadu i ulaz, stvarajući prijatnu hromatsku dihotomiju između zelenila biljaka i beline fasada završenih malterom.

Objekat je izgrađen od Ytong ClimaPlus i Climagold blokova; Foto: Xella

Efikasan i održiv sistem izgradnje

Objekat je izgrađen od Ytong ClimaPlus i Climagold blokova. Oni su posebno pogodni za proizvodnju izolovanih jednoslojnih zidova, gde se blokovi postavljaju i lepe Ytong vezivnim malterom na već postojeću armiranobetonsku konstrukciju.

Ali izbor je pao na ove materijale iz drugih razloga. Oni su lagani, laki za rukovanje i jednostavni za obradu na gradilištu. Pored toga, oni su nezapaljivi, ne sadrže zagađivače i zvučno su izolovani. Dodatna toplotna izolacija takođe nije bila potrebna.

Dodatna izolacija na kući „Nicole 340“ nije bila potrebna; Foto: Xella

Ekstremna lakoća, jednostavno rukovanje, laka obrada i oblikovanje na licu mesta.

Građevinski materijali sa pozitivnom eko-ravnotežom

Xella premium sistem gradnje je cenjen zbog svojih visokih tehničkih performansi povezanih sa manjom ukupnom debljinom zidova u poređenju sa drugim sistemima, sa istom toplotnom propusnošću stratigrafije i ekološkom održivošću materijala.

Pored toga, zbog svog prirodnog sastava od sirovina kao što su pesak, kreč i cement i voda, Ytong ima pozitivan eko-balans, što potvrđuju EPD ekološke oznake koje su priznate i važe širom Evrope.

Ytong termo blokovi takođe kombinuju svojstva ekstremne lakoće, jednostavnog rukovanja, lake obrade i oblikovanja na licu mesta, sa veoma važnim tehničkim svojstvima za bezbednost i dobrobit životnog okruženja, kao što su negorivost (klasa A1 otpornosti na požar), odlična paropropusnost, odsustvo isparljivih organskih jedinjenja i štetnih materija.

Polaganje blokova, izvedeno tehnikom tankih spojeva, obavljeno je lepljivim malterom Ytong FIX N200, koji se nanosi na horizontalne i vertikalne fuge kako bi se stvorili savršeno ravni zidovi, bez toplotnih mostova.

Ytong autoklavirani gazirani beton ima pozitivan eko-balans; Foto: Xella

Ideal održive gradnje

U potpunosti zelena i održiva gradnja ideali su kojima teži savremena građevinska industrija, brojne arhitektonske ali i tržište stambenih nekretnina. No, najveći izazov sa kojima se stručnjaci susreću jeste kao ove ideale ostvariti u praksi?

Kao što nam rezidencija „Nicole to pokazuje, pomoću metode gradnje Ytong blokovima, uz veliku efikasnost u projektovanju i građenju, smanjenje emicije CO2, visoku energetsku efikasnost, san od karbon neutralnoj, održivoj i zelenoj arhitekturi postaje ostvariva sadažnjost.

 

Više o Xella proizvodima:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *