Grafen ima širok dijapazon primene
Materijali

Ovaj lagani materijal je 10 puta jači od čelika

Grafen, jedan od najčvršćih materijala na svetu, postao je još čvršći.

Naučnici sa Univerziteta MIT pronašli su način da grafen, dvodimenzionalnu penu od ugljenika, učine još čvršćom tako što su ga kompresovali u 3D konfiguraciju sunđerastog oblika.

Ovaj veoma lagani materijal ima gustinu samo 5% od gustine čelika a pritom može imati i 10 puta veću čvrstoću na pritisak od ovog poznatog materijala.

Dvodimenzionalna materija grafena debela je samo jedan atom i kao takav poznat je kao jedan od najčvršćih materijala na svetu. Međutim, uz pomoć toplote i pritiska, tim naučnika sa MIT-a, vođeni Markom Bulerom, uspeo je da napravi još jaču verziju grafena koja podseća na korale i mikroskopske dijatome. I jedan i drugi imaju veliku površinu spram zapremine a pritom su veoma lagani zahvaljujući poroznoj strukturi. Isto tako, pokazalo se da grafen u formi 3D pene ima bolja svojstva od njegove dvodimenzionalne verzije, piše Inhabitat.

Želeli smo da vidimo kako izgleda najčvršći materijal koji možemo da napravimo. Jedan od naših uzoraka bio je gustine 5% od gustine čelika a deset puta čvršći od njega.

– kaže Čao Ćin, član tima sa MIT-a.

 

Grafen može naći upotrebu u raznim oblastima. Ovaj lagani a čvrsti materijal može se koristiti za izradu kondezatora, baterija a takođe može poboljšati efikasnost solarnih panela. Naravno, može se koristiti i u građevinarstvu ali je veliki problem što je grafen veoma skup materijal pa će naučnici svoja istraživanja usmeriti ka tome da njegova izrada postane jeftinija.

Rezultati istraživanja naučnika sa MIT-a objavljeni su ove nedelje u časopisu Science Advances.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *